Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
texel energie, foto wiesje peels
texel energie, foto wiesje peels
27 januari 2012

Hele gezinnen eigenaar van Texel Energie

 

Groene stroom interesseert op Texel niet alleen diegene die de energierekening beheert. Op het Waddeneiland zijn hele gezinnen eigenaar van de coöperatie die duurzame stroom en warmte maakt. Dat vertelt directeur Brendan de Graaf (1970) in het komende nummer van P+.

De Graaf wordt geportretteerd als een van de ‘Local Heroes’ in Nederland. Het zijn mensen die in hun eigen woonomgeving op het gebied van duurzaamheid een verschil weten te maken. De Graaf is een bijzonder iemand, want hij is door de eilandbewoners zelf gevraagd dit initiatief tot een succes te maken. Hij is van beroep loodgieter-installateur.

Zo snel mogelijk zelf stroom op gaan wekken op Texel en daarmee geheel zelfvoorzienend worden. Dat is het doel waar Brendan de Graaf van TexelEnergie zich inzet. Hij wil met zijn energiecoöperatie Texel zo groen mogelijk maken.

TexelEnergie werd in 2007 opgericht door een groep Texelaars die behoefte had aan een eigen Texelse energieleverancier, die op een duurzame manier werkt en waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Texelse economie en werkgelegenheid. De energiecoöperatie werkt op basis van lidmaatschappen: ieder lid betaalt eenmalig vijftig euro en koopt daarmee in feite een aandeel (en een stem) in de leverancier. Een energiemaatschappij voor en door Texelaren dus.

Sinds de oprichting is het ledenaantal van de energiecoöperatie gegroeid tot ruim 2900 leden op een totale bevolking van 13.500 zielen. Waar TexelEnergie in de beginjaren nog vooral energie inkocht van andere bedrijven, wil de leverancier de komende jaren steeds meer van zijn energie zelf opwekken. Naast de al werkzame zonne-centrales, ligt er nu een vergunning voor blokverwarming op biomassa klaar. Daarbij moet energie gewonnen worden uit snoeihout uit de Texelse bossen.

Daarnaast heeft TexelEnergie ook plannen voor een vergister in ontwikkeling, is er een windmolen in productie en worden er experimenten uitgevoerd met getijde-energie en geothermie.Helemaal zelfvoorzienend is Texel dus nog niet.

“De productieprocessen komen langzaamaan op gang”, zei De Graaf eerder in een interview met de TROS. “Ongeveer 25 procent van de energie op het eiland komt van ons.” Texel moet in 2020 energieneutraal zijn. “Als het dan meezit kunnen we ook Texelse stroom aan Nederland gaan leveren. Dat lijkt me een mooi uitgangspunt.”

Website Texel Energie

tekst: Jan Bom / Feeder