Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eerste Nederbanaan geoogst
Eerste Nederbanaan geoogst
28 november 2021

WUR: eerste Nederbanaan geoogst

De eerste Nederbanaan is geoogst. Uit de kas, geteeld op substraat. Hoogleraar plantenziekten Gert Kema van Wageningen University & Research ziet het als een stap op weg naar de redding van de wereldwijde bananenteelt, die bedreigd wordt door een wereldwijd oprukkende bodemschimmel.

P+ beschreef deze ontwikkeling dit najaar in de P+ Special ‘Je kent mij niet’, waarin de overbekende en tegelijkertijd o zo onbekende banaan zich opnieuw voorstelt. Dit naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van AgroFair.

Foodlog was bij de oogst van de eerste banantros en sprak met Kema. In de visie van Kema ligt de redding van de banaan in diversifiëring, áf van de huidige monocultuur. 

Foodlog: “Maar ja, je kunt nog zo geavanceerd zijn, voor je verschillende rassen hebt gekweekt door veredelingstechnieken, ben je al gauw tien jaar verder. Dat duurt te lang voor de bananenteelt. En dus zette Kema in op die andere optie om de bananenteelt te redden: met behulp van innovatie en teeltverbetering. 

"Haal de banaan uit de (besmette) grond, zet 'm op substraat, in de kas, hang 'm 'aan het infuus' met precies genoeg water en voedingsstoffen, kijk wat er gebeurt en verzamel daar de data over," vat hij het proces kort samen. Om ervan te leren en de kennis toe te passen bij bananentelers wereldwijd. De eerste fase van zijn pilot, in de proefkas in Wageningen, leverde al bemoedigende resultaten op. 

Foodlog over de eerste Nederbanaan

YouTube filmpje over oogst eerste bananentros