Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maurits Groen (r) en Mogens Rudiger, foto Mischa Keijser
Maurits Groen (r) en Mogens Rudiger, foto Mischa Keijser
27 april 2013

Waarom staat Denemarken vol energiecentrales?

Heel Denemarken staan vol kleine energiecentrales, die warmte en elektriciteit leveren. Nu duurzaam Nederland ook steeds meer ‘decentraal’ gaat produceren, is de vraag actueel hoe de Denen dit voor elkaar hebben gekregen. Duurzaamheidstopper Maurits Groen reisde af naar Kopenhagen. Hoe maakten de Denen een sprookje tot werkelijkheid?

Een UFO-achtig energiestation bij de luchthaven van Kopenhagen pompt warm water voor de stadsverwarming door 54 kilometer pijpleiding. “Niet minder dan 60 procent van alle 5,6 miljoen Denen maakt gebruik van de warmte uit decentrale energiecentrales.”

Op de kaart lijkt Denemarken wel een sprookjesland. Het is de ultieme reactie op het gruwelijke verhaal van de Deense schrijver Hans Christian Anderson, over het meisje met de zwavelstokjes. Het arme kind stierf op Oudejaarsnacht, na visioenen van warmte en feestmaaltijden. Ze bevroor op straat toen al haar antieke lucifers op waren. In de tijd dat Anderson leefde, van 1805 tot 1875, was dat nog een schrikbeeld voor de armen in Kopenhagen.

Anno 2013 is de energiekaart van Denemarken bezaaid met oranje stippen. Anderhalf miljoen, volgens de Danish Energy Agency, die de kaart maakte. Elke stip geeft een gedecentraliseerde energiecentrale weer, die zowel warmte, maar in 80 procent van de gevallen ook elektriciteit levert. “Niet minder dan 60 procent van alle 5,6 miljoen Denen maakt hier gebruik van”, aldus dit agentschap. Groene stippen op de kaart geven windmolens weer, zowel op het land als op zee. Ook dat zijn er heel wat.

De kaart van dit gedecentraliseerde energielandschap van Denemarken is nog niet zo heel oud. Voordat de wereld werd opgeschrikt door de eerste oliecrisis in 1973, zag Denemarken er net zo uit als Nederland vandaag. Twaalf grote energiecentrales leverden in die tijd nog 99,9 procent van alle benodigde elektriciteit.

Hoe kan dit verschil zo groot zijn geworden? Zijn de Denen dan werkelijk zo anders dan wij? Kunnen we iets leren van de Deense energiepolitiek, die blijkbaar bestand is tegen kabinetswisselingen, van welke kleur dan ook? Hebben de Denen nooit, zoals onze politici, cynisch vastgesteld dat ‘De Maakbare Samenleving’ niet maakbaar is? Zien is geloven. We stappen in ons witte monster voor een autorit van bijna acht uur. Samen met duurzaamheidstopper Maurits Groen onderzoeken we wat de Denen anders deden dan wij. En waarom. Lees verder in het artikel  hoe Groen tot deze conclusie komt: "De regering moet de kolencentrales in Nederland nationaliseren."

Download van dit volledige artikel als PDF: zie linkerkolom onderaan.

Abonneer op tijdschrift P+ People Planet Profit
 

Downloads

Meer info download je hier:

PDF artikel Het Sprookje van Denemarken (1120 kb)