Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Roundup
Roundup
24 oktober 2015

Gif Monsanto gelabeld als ‘kankerverwekkend’

Een slechte maand voor Monsanto, fabrikant van het van bijendodende verdachte gif RoundUp. De staat Californië labelde dit gif als ‘kankerverwekkend’. Twee landbouw-medewerkers met kanker uit Californië en Texas begonnen een proces.

Het is de Environmental Protection Agency in Californië die RoundUp heeft gelabeld als kankerverwekkend. Het agenschap gaat daarmee een stap verder dan de WereldGezondheidsOrganisatie WHO, die eerder dit jaar rapporteerde dat glyfosaat ‘mogelijk’ kankerverwekkend zou zijn. Eerder werd het middel, dat in Europa ook door Bayer wordt geproduceerd ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de massale bijensterfte.

De International Agency for Research on Cancer (IARC), een onderdeel van de WHO, stelde: “Case-control studies of occupational exposure in the U.S.A., Canada, and Sweden reported increased risk for non-Hodgkin lymphoma that persisted after adjustments to other pesticides.”

Twee medewerkers van landbouwbedrijven grijpen deze studie aan om Monsanto voor de rechter de dagen, een maatregel waar heel wat moed voor nodig is.  Monsanto staat zelf te boek als triggerhappy met rechtszaken. Het gaat om de 58-jarige Enrique Rubio die in 1995 de diagnose ‘beenmergkanker’ kreeg en met de onkruidverdelger van Monsanto had gewerkt, in drie verschillende Amerikaanse staten. Hij had er velden met komkommers mee besproeid, uien en andere groenten. De andere aanklager is de 64-jaar oude Judo Fitzgerald, die zich bij Rubio aansloot. Zij heeft leukemie en wijt dat aan het sproeien met RoundUp in de jaren negentig, toen zij bij een tuinbouwbedrijf werkte. Beiden hebben hun klacht ingediend in New York, op dezelfde dag.

De twee aanklagers stellen dat Roundup ‘onredelijk gevaarlijk’ is voor gebruikers.

Ondertussen is ook bekend geworden dat het tropische regenwoud van Columbia jarenlang vanuit vliegtuigen besproeid is met Roundup in de strijd tegen illegale cocaïneplantages, die zich onder het dikke bladerdak verschuilen.  Pas na de WHO-rapportage in mei besloot de Columbiaanse regering op zoek te gaan naar een ander middel.

Meer over de labelling ‘kankerverwekkend’ in Californië