Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eveline Trines
Eveline Trines
20 november 2016

Haags Akkoord: Bedrijven integreren natuurlijk kapitaal

Steeds meer ondernemers zijn doordrongen van het belang van natuurlijk kapitaal voor hun bedrijfsvoering. Daarom ondertekenen zij op 24 november het Den Haag Business Akkoord over Natuurlijk Kapitaal. Andere bedrijven kijken de kat nog even uit de boom.

"Het is een delicaat proces", zegt Eveline Trines, secretaris van het Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie, en verantwoordelijk voor de totstandkoming van het akkoord.

Inmiddels hebben ruim zestig bedrijven aangegeven het akkoord te ondertekenen. Daarin beloven zij in hun duurzaamheidsbeleid niet alleen aandacht te geven aan zaken als energie en circulair ondernemen, maar ook hun relatie met biodiversiteit en natuur centraal te stellen. In de eigen bedrijfsvoering, en in de keten.

Waarom ondertekenen bedrijven dit akkoord?

Trines: ‘De meeste gewoon omdat het the right thing to do is. Ze zijn koplopers. Vaak hebben ze een intrinsieke motivatie: ze willen de wereld goed achterlaten voor de generaties na ons. En ze realiseren zich dat doorgaan op de oude manier niet meer kan. Ze sorteren voor op toekomstbestendig ondernemen.’

Hoe bereik je na de koplopers het peloton?

‘In dit akkoord gaan bedrijven een commitment aan om verder te gaan met het integreren van natuurlijk kapitaal in de bedrijfsvoering en er periodiek op terug te komen, zodat ze van elkaar kunnen leren. Ik hoop op de voorbeeldwerking die hiervan uitgaat. Er gebeurt veel meer, ook internationaal. Bijvoorbeeld in het kader van de Natural Capital Coalition. Dit akkoord is onderdeel van een netwerk van netwerken.’

Het akkoord is ondertekend door uiteenlopende partijen. Was het moeilijk om de verschillende belangen die zij vertegenwoordigen te verenigen in dit akkoord?

"Ja, absoluut. Er waren in principe drie groepen met verschillende belangen. Om te beginnen de bedrijven die het uiteindelijk moeten doen. Zij moeten acties ondernemen die passen in hun bedrijfsvoering en budget. Dan de groene organisaties, die de lat zo hoog mogelijk leggen. En ten slotte de financiële instellingen, kennisinstellingen en consultants die ook vooruit willen, maar zelf niet directe impact op natuurlijk kapitaal hebben. Zij zitten zogezegd niet in de driver’s seat. Het was een delicaat proces om een goede balans te vinden tussen die verschillende wensen waar we tussendoor moesten laveren. We zijn daar vanaf maart dit jaar mee bezig geweest. Maar het is gelukt om zowel grote als kleine bedrijven te laten tekenen, nationale organisaties en internationale organisaties."

Hebt u iedereen tevreden kunnen stellen?

"Met een consensusdocument is per definitie niemand helemaal gelukkig, maar zo is het leven. Maar laten we niet vergeten dat dit nu een grote stap is, en over een paar jaar de norm. Daar ga ik in ieder geval wel van uit."

Wat ligt met name gevoelig?

"Met name het woord commitment. Dat heeft mogelijk een juridische lading, met name voor grote bedrijven met Amerikaans dna. Sommige bedrijven laten dat zwaar wegen, andere nemen het lichter op. In de bijlage van het akkoord staat dat de stappen die bedrijven zetten moeten passen in de bedrijfsvoering, en dat ze zelf de snelheid kunnen kiezen die past bij hun capaciteit. Dat heeft bedrijven gerust gesteld. Het heeft al met al een mooie mix van bedrijven en organisaties opgeleverd. En nu voorwaarts mars!"

Het Den Haag Business Akkoord over Natuurlijk Kapitaal wordt gepresenteerd tijdens de internationale conferentie Natural Capital | Let's talk business!, die 23-24 november wordt gehouden in de Fokker Terminal in Den Haag. 

Meer lezen over het Den Haag Business Akkoord? Zie Call for Commitment

Tekst Hans van de Veen