Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Synthetische melk Perfect Day
Synthetische melk Perfect Day
03 juni 2019

Silicon Valley drinkt nu synthetische melk

Hoogleraar Ruud Huirne van Nyenrode Business Universiteit maakt zich zorgen om verboden door de EU die innovaties in Nederland bemoeilijken. Hierdoor nemen andere landen een voorsprong op voedselgebied. In de VS wordt bijvoorbeeld al melk gemaakt waar geen koe meer aan te pas komt. Een van deze ‘synthetische’ melksoorten is Perfect Day. Het is populair in de supermarkten van San Francisco, zoals die in Silicon Valley, thuisbasis van trendsettende tech-bedrijven als Google en Apple.

Twee bio-ingenieurs ontwikkelden deze veganistische variant in het laboratorium, met een financiële ondersteuning van 4 miljard dollar uit Hong Kong. De melk is zelfs niet eens plantaardig zoals de soja- en amandelvarianten. De ‘animal-free milk’ is gebaseerd op een bijzonder gist, die met DNA-technieken wordt aangepast. De gist fermenteert en zet deze om in echte melk proteïne. “Je lichaam kan het verschil niet merken, omdat het in alle opzichten gelijk is aan melk van de koe. Behalve dat het geen enkele impact heeft op de planeet”, aldus de makers van Perfect Day. 

Hoe ze aan die naam kwamen? Uit onderzoek zou zijn gebleken dat echte koeien van dit liedje van Lou Reed heel gelukkig worden, waardoor ze meer melk geven.

Huirne verwacht dat ook China interesse heeft in deze innovatie op voedselgebied. Huirne schetst in P+ wat deze ontwikkeling kan betekenen voor onze export: “Onze melk is nu nog zeer gewild in China. Koeien kunnen hier uit een boerensloot drinken en de melk daarvan is topkwaliteit. Dat is in veel delen van China ondenkbaar. Als daar een koe uit de sloot drinkt, gaat ze dood. En gaat ze niet dood, dan moet je de melk beslist niet aan baby’s geven. In Nederland klopt het hele system, vinden ze daar in China. En dat is ook zo. Ze denken: daar in Nederland lopen ze vijf jaar vooruit op de toekomst. Dat is dus de voorsprong die we nu nog hebben. Vijf jaar. We kunnen echt niet stil gaan zitten. Ook de Chinezen kunnen op het idee komen om synthetische melk te gaan maken.”

Hier in Nederland en de EU is forse weerstand tegen voeding waarvan het DNA in het lab is aangepast, terwijl er -in de media- wel belangstelling is voor kunstmatig geproduceerd vlees.

Lees meer over deze en andere transities in de food in de P+ Special “Hoe een voedselnatie Nederland groot kan blijven”.