Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ad Bonis, foto P+
Ad Bonis, foto P+
26 augustus 2016

Event Ziel en Zakelijkheid 29 november

Een geïnspireerde toekomstverkenning naar de nieuwe economie, bedoeld voor zowel het midden- en kleinbedrijf als voor financiële adviseurs. Dat is de unieke brug die het nieuwe event Ziel en Zakelijkheid op 29 november wil slaan.

Accountancy advies mag niet langer het exclusieve terrein van grote adviesbureaus zijn, die vooral grote bedrijven begeleiden. Dat stelt de accountant en fiscaal jurist mr. Ad Bonis (1955) die kantoor houdt in Rotterdam. Hij begeleidt zijn cliënten in het MKB op gepaste wijze. Bonis noemt wat voorbeelden: “Maak eerst oude voorraden op, voordat je duurzaam nieuw briefpapier bestelt. Koop een auto tweedehands en kies er dan een die nog lang meegaat. Dat is duurzamer dan een goede nieuwe wagen omruilen voor een elektrische Tesla te kopen. Het maken van al die batterijen kost ook grondstoffen en energie.”

De bekende 3 P’s People Planet Profit vindt Bonis onvoldoende als basis. Hij voegt er eigenhandig nog eens 3 P’s aan toe, die staan voor Prophecy, Passion en Promise. “Dat is een vereiste om de overgang naar de nieuwe economie te kunnen maken.” Zes sprekers geven inhoud aan deze thema’s, waaronder Ruud Koornstra, Annelies Oosterhof en Ad Broere. Opvallend is ook de arts Henk Franssen, die de dag begint met zijn visie op noodzakelijke veranderingen in de gezondheidsindustrie.

Bonis mag dan mild zijn in zijn duurzaamheidsadviezen aan klanten, hij is radicaal als het gaat over de prestaties en kosten van de zorg in Nederland, mede door een reeks van negatieve persoonlijke ervaringen. Als kind al hielp een iriscopist hem in twee consulten van steeds terugkerende nierstenen af, daar waar de reguliere zorg volhardde in medicijnen voorschrijven die geen genezing brachten. Bonis over de iriscopist: “Je bent er van af, zei hij, na twee keer iets te hebben voorgeschreven. En dat was ook zo, tot op de dag van vandaag. De reguliere gezondheidszorg heeft er geen belang bij je te genezen.”

Kort geleden kwam daar een ervaring bij toen hij plotsklaps niet meer goed kon lopen, terwijl hij in een groothandel aan het winkelen was. “Tot drie keer toe heb ik drie ziekenhuizen bezocht, die alle drie exact dezelfde onderzoekingen deden en de oorzaak niet konden vaststellen. Drie keer kosten voor hetzelfde. Zo maak je de zorg wel duur.” Alweer wist een alternatieve genezer na een kort onderzoek de werkelijke oorzaak te achterhalen. “Ben jij de afgelopen tijd op je stuitje gevallen, vroeg hij. Ik moest heel diep nadenken. En ja, een jaar of drie daarvoor was dat inderdaad gebeurd. Ik kan je er vanaf helpen, zei hij. Hij deed wat met mijn rug, nou, lekker was het niet bepaald. Een vergoeding van de verzekering kreeg ik niet. Maar ik ging met een stok naar binnen en kwam zonder stok naar buiten.”

De meest dramatische ervaring was de dood van zijn dochter, die ongelukkig op haar hoofd was gevallen. “Ik zou de arts nu een proces aandoen”, zegt hij. Het kind kreeg ernstige zwellingen, ophopingen van vocht dat niet weg kon door de schedel. Hersenbloedingen waren het gevolg. “Na een week moesten we de stekker er uit trekken. Na de voorgestelde operatie zou mijn dochter de rest van haar leven een kasplantje zijn. Dat wilden we haar en onszelf niet aandoen”, vertelt Bonis, die het drama ook op de website van zijn accountancy-kantoor vermeld. De arts had geweigerd op suggestie van Bonis tijdig de druk te verminderen door het vocht weg te nemen, met als argument: 'Wie is hier de specialist?'.

Een bijzondere man, die een leven lang doorleerde, tot hij aan de Universiteit van Leiden afstudeerde als fiscaal jurist. De accountant en meester in de rechten ziet zijn adviespraktijk door de oprukkende automatisering van cijfers snel veranderen. Het is een van zijn drijfveren om de toekomst van zijn vak te verkennen. Duurzaamheid ziet hij daarbij als de sleutel. Gedachten daarover legde hij al neer in zijn boek ‘Ziel en Zakelijkheid’. Hij liet zich daarbij inspireren door denkers, ook uit onverwachte hoek, waarvan hij er nu enkele graag aan een groter publiek en zijn beroepsgenoten voorstelt.

Bijzonder is ook dat deelname aan het event Ziel en Zakelijkheid accountants studiepunten oplevert voor de verplichte permanente educatie-activiteiten, de zogenaamde PE-punten. Het event biedt 6 van de in totaal 20 jaarlijkse verplichte punten die behaald moeten worden bij door de NBA gecertificeerde instellingen. Verantwoording in het PE-registratiesysteem MijnNBA.nl is door Bonis geregeld.

Het event wordt georganiseerd in Theater Maitland, landgoed De Horst, in Driebergen. Tot en met 30 september is er een vroegboekkorting van 100 euro. Daarna kost deelname 697 euro.

Website en registratie voor Ziel en Zakelijkheid