Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jos Rovers Het Eerste Huis
Jos Rovers Het Eerste Huis
14 februari 2015

Theory U: Cursus met 26 duizend deelnemers

Stel je een cursushal voor met 26.000 deelnemers uit 197 landen tegelijkertijd. Het was deze week realiteit met het U.Lab, een online cursus over Theory U. Van Jos Rovers van Het Eerste Huis werd een filmpje getoond.

Geen grotere klas deze week dan die van Otto Scharmer,  auteur van het vuistdikke werk Theory U. Het is een model om organisaties te veranderen, ten goede. In heel de wereld logden mensen in op het digitale platform, waar ze konden deelnemen aan deze ‘Massive Open Online Course’, onder de naam ‘U.Lab.’

In Nederland zat Jos Rovers gereed die eerder Scharmer en ook managementgoeroe Peter Senge naar ons land haalde. P+ hielp mee met de succesvolle werving.

Rovers: “Voor ons begon het om 3 uur ’s middags, maar voor Chinese deelnemers was het al 10 uur ’s avonds. Voor Amerikanen was het juist weer heel erg vroeg. Er waren ook deelnemers uit Singapore, Jakarta, Mumbai, Kaapstad, Addis Abeba, Berlijn, Brussel, Kopenhagen, Londen, Rio, Bolivia, New York… Dat geeft een heel apart gevoel, wanneer je dan inlogt. En toen werd ons filmpje als cursusmateriaal getoond. Een filmpje in het Nederlands… Ik was apetrots.”

Het Eerste Huis was door de directeur van de middelbare school Het Stormink in Deventer gevraagd mee te werken aan het een nieuwe organisatierichting. Er was een onbestemd gevoel bij de onderwijsstaf: ‘Zouden we niet nog veel beter kunnen?’. Daarmee was het plan geboren om ‘de beste school’ te worden.

Rovers over de resultaten, met toepassing van het Theory U-instrumentarium: “In één dag tijd kwamen we tot de kern: wat is voor jou onderwijs? Dat was de verbinding tussen alle leerkrachten, de vraag waar iedereen altijd mee bezig is, maar niet samen over praat. Ze waren flabbergasted, verwonderd. Ze hadden zich bloot gegeven, niet bang voor de wolven in het bos, the Voice of Fear. Het bijzondere was: nu iedereen zichzelf had uitgesproken, was er geen weg meer terug. Wat gezegd is, kun je nooit meer niet meer weten.”

Over deze praktijkervaring meer in het volgende nummer van P+ People Planet Profit. Rovers en zijn compagnon Thom Schouten presenteren daarin ook een aanbod voor coaches en organisaties, om zich in enkele dagen tijd zelf te trainen in het toepassen van Theory U in organisaties. Ook is er op 27 mei een 4-daagse Nederlandstalige training: Transformational Presence voor Leiders en Coaches.

Met de massale deelname afgelopen week is de eerste serie van het U.lab, die zes weken duurde, afgesloten. Wie een mogelijke vervolgcursus niet wil missen, kan zich per email melden.

Aankondiging het U.lab

Otto Scharmer leverde een bijdrage aan de Huffington Post over zijn U.lab.

Het praktijkfilmpje van Het Eerste Huis

Abonneer op P+ People Planet Profit