Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Recycle goud Olympische Spelen
Recycle goud Olympische Spelen
27 augustus 2016

Olympisch goud Tokio uit elektronica-afval

Het Olympisch goud op de spelen in Tokio in 2020 zou wel eens afkomstig kunnen zijn van elektronica afval. Japan overweegt alle medailles te maken van teruggewonnen grondstoffen.

Nu is hergebruik en omsmelten van goud al zo oud als de mensheid. In Europa is het terugwinnen van kostbare metalen uit elektronica-afval als mobieltjes en smartphones zelfs als goede business, met het Belgische bedrijf Umicore als topspeler.

In Japan hebben vergelijkbare bedrijven voorstellen ingediend om leverancier te mogen worden van het eremetaal, want zowel goud, zilver als brons wordt uit afgedankt electronica teruggewonnen. De bedrijven laten zich vertegenwoordigen door een ngo onder der naam Genki Net for Creating a Sustainable Society.

In Japan alleen al gaat het om een afvalberg van 650 duizend ton aan kleine elektronische apparaten per jaar, waar no nog slechts 100 duizend ton van wordt ingezameld.

Japan heeft echter zelf nauwelijks grondstoffen, zeker de benodigde edelmetalen voor de Spelen moeten allemaal ingevoerd worden. Wel wordt er op de bodem van de oceaan, op 1.600 meter diepte, naar metalen gezocht, overblijfselen van vulkanische activiteit.

Heel veel goud is er per medaille overigens niet nodig, de gouden plak bevat niet meer dan een toplaag van 6 gram goud, de rest is zilver. De grondstofwaarde van de medaille overstijgt de 250 euro aan goud dus nauwelijks, de bronzen plak is zelfs maar een paar euro waard. Alleen de atleten die in 1912 aan de spelen in Stockholm meededen, ontvingen puur gouden medailles. Het grapje van vele winnaars die in hun plak bijten om te checken of het echt wel goud is, een niet al te hard metaal waar je je tanden in kunt zetten, moeten dat dus maar niet al te fanatiek doen. Anders zou de tandartsrekening wel eens hoger uit kunnen vallen dan de waarde van hun plak.

Helemaal uniek zou het recyclingprogramma in Japan ook niet zijn. De Brazilianen claimen dat zij in hun medailles ook hergebruik van metalen hebben toegepast, tot 30 procent inde bronzen exemplaren. Dat is een percentage waar de Japanners hun tanden in mogen zetten.

NBC News over Japans Olympisch goud

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier