Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 februari 2005

Biologische melk gezonder dan de gangbare

Op de conferentie presenteerde hij nieuw onderzoek van dr. Jacob Holm van het Deense Instituut voor Landbouwwetenschappen. Uit Holm's studie blijkt dat gehaltes aan vitamines A en E, bèta caroteen en omega 3 vetzuren in biologische melk respectievelijk 75, 50 en ruim 140 procent hoger zijn dan in gangbare melk. De conclusies zijn trouwens niet nieuw: research uit voorafgaande jaren in Denemarken, Italië en Wales lieten al vergelijkbare resultaten zien. Wél opvallend was dat het recente onderzoek met vergelijkbare hoge cijfers over de omega 3 vetzuren als in de eerdere studies kwam aanzetten. Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die niet door het menselijk lichaam kunnen worden aangemaakt en dus we dus via voedsel moeten innemen. Het lijkt erop dat er verband bestaat tussen biologische veehouderij, omega 3 vetzuren, en klavers. Klaver wordt al decennia in de biologische landbouw gebruikt omdat deze vlinderbloemige stikstof aan zich weet te binden en op die wijze een uitstekend alternatief vormt voor kunstmest. Dat laatste is verboden in de biologische landbouw. Daarnaast is al langer bekend dat grazende koeien natuurlijke linolzuren in hun melk aanmaken. Vooral rumenzuur, het enige vetzuur dat kanker helpt voorkomen, heeft de laatste tijd nogal in de aandacht gestaan. Dat kan niet uit krachtvoer uit de stal worden gehaald, waarschijnlijk omdat de koe vers gesneden gras langzamer en anders verteert. Maar om boeren nu ook nog een hogere prijs voor melk van weidende koeien te geven, dàt gaat grote melkverwerkers vooralsnog te ver. P+ Webtip: Innovatiecentrum Biologische Landbouw (IBL)