Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maria van der Heijden, foto Chris de Bode
Maria van der Heijden, foto Chris de Bode
05 mei 2013

Bangladesh kan beter in dorpen kleding produceren

 

 

 

“Bij ons staan de weefgetouwen voor het eigen huis, in de dorpen. Daar zitten vrouwen niet gevangen in instortende fabriekshallen, zoals in Bangladesh”. Dat zegt Maria van der Heijden van Women on Wings, die in India onder andere kleding voor de lokale markt produceert.

Van der Heijden wordt de afgelopen weken veelvuldig gevraagd haar mening te geven over de instortende fabriekshallen in Bangladesh, waar voor enkele centen textiel voor prijsdumpers wordt geproduceerd.

Ze reageert er zeer kritisch op. “Er zitten mannen achter die heel snel even rijk willen worden, slechte gebouwen neerzetten en geen enkele verantwoordelijkheid voor de bevolking nemen. Ook het idee er achter om de productie te centraliseren, staat haaks op onze aanpak. Wij blijven juist op het platteland, waar de vrouwen wonen. Wij brengen het werk naar ze toe, zodat ze in hun gemeenschap en bij hun gezin blijven. Wanneer ze geld gaan verdienen, stijgt hun aanzien.”

Bij de laatste ramp in Bangladesh kwamen 580 mensen om het leven. De textielwerkers bevonden zich in een pand in de hoofdstad Dhaka dat volgens de laatste berichten helemaal niet berekend was op zoveel mensen. Ook de extra twee op het dak gezette etages waren door de architect niet gecalculeerd.

Door de erbarmelijke omstandigheden in de textielindustrie is het al lange tijd onrustig in het land. Een reis van de minister van Ontwikkelingssamenwerking naar Bangladesh werd daardoor uitgesteld. De Nederlandse ambassade is zich al lange tijd van de situatie bewust en werkte met Nederlandse bedrijven dan ook aan verbetering van de situatie. Oud-staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking was bij de ondertekening van een convenant nog aanwezig. De toenmalige ambassadeur van Nederland werkte mee aan een onderzoek naar de dood van een kritische vakbondsleider, die sprak namens de werknemers in de textiel. In P+ werd verslag van deze gebeurtenissen gedaan.

Van der Heijden: “Onze doelstelling is ook een totaal andere dan die van de ondernemers in Bangladesh. Wij willen werk maken voor een miljoen Indiase vrouwen, en dat doen we niet om daar zelf miljoenen euro’s aan over te houden. Dat is wel een belangrijk verschil.”

WEBSITE Women on Wings