Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Health illustratie: Olivia Ettema
Health illustratie: Olivia Ettema
08 juni 2015

Winstgevend en duurzaam beleggen in farmacie

Het is niet simpel duurzaam in gezondheidsbedrijven te beleggen. Een speurtocht in de nieuwe P+ komt uit bij het ASN Duurzaam Aandelenfonds.

De ASN Bank blijkt heel wat farmaceuten in dit algemene duurzaamheidsfonds te hebben gestopt. Beleggers profiteerden zo mee van de enorme koerswinsten van de afgelopen jaren, zonder de forse beleggingsrisico’s door alle geld in slechts een enkel bedrijf of bedrijfstak in te zetten.

In de nieuwe P+ worden de karakteristieken van de meest duurzame gezondheidsbedrijven op een rij gezet. De PDF van dit artikel is gratis te downloaden.

Verstandige beleggingsadviseurs zullen niemand aanraden om een hoog bedrag exclusief in beleggingsfondsen gespecialiseerd in farmaceutische bedrijven te stoppen. Er zijn er nog veel meer en er komen er nog steeds meer bij, vooral specialisten in de biotechnologie, zoals Candriam en Polar. De markt heet niet alleen ‘volatiel’ te zijn, sterk op en neer bewegend, het is sowieso een risico om op één enkele sector in te zetten.

Een beleggingsportefeuille begint met het opbouwen van rust; een zo breed mogelijke spreiding tussen bedrijfsaandelen, een variëteit aan bedrijfstakken plus een pakket vastrentende waarden, obligaties, een van de succesnummers van het jaar 2014. Hoe breder de spreiding, hoe minder risico deze mix oplevert.

Wie jong is en op 30-jarige leeftijd begint met een beleggingsportefeuille, kan dus eerder in Health-fondsen stappen dan iemand van 50 jaar, ook al groeit op die leeftijd juist de belangstelling voor gezondheid. De beleggingshorizon voor jongeren ligt veel verder weg. De kans op rendement op lange termijn is hoger.

Meer ethisch onderlegde beleggingsadviseurs screenen farmaceutische bedrijven op ‘issues’, oftewel bedrijfsrisico’s. Die zijn er voor deze sector nogal wat, waaronder zeer emotionele. Vooral in Nederland en in het Verenigd Koninkrijk liggen ‘dierproeven’ heel gevoelig. Bedrijven tonen zich ook ontvankelijk voor kritiek op de beschikbaarheid van hun medicijnen, met name voor armen in Afrika. Welk bedrijf wordt rijk aan een welvaartsziekte die ongezond levende mensen in het westen treft, terwijl er niet omgekeken wordt naar een alom aanwezige ziekte als malaria in de tropen?

Voor een doorsnee belegger die een duurzame keuze wil maken, is het vrijwel onmogelijk om zelf een pakket samen te stellen van farmaceuten of opkomende biotech-bedrijven, die zich bovendien rekenschap geven van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Probeer als zelfstandige belegger daarna ook nog eens een inschatting te maken van de groeipotentie van deze ondernemingen. Het is niet voor niets dat gespecialiseerde instituten daar een compleet team op hebben zitten. Bij een bank als de ASN Bank zelfs twee. Het ene team onderzoekt farmaceutische bedrijven op duurzaamheid en maakt een selectie. Daar worden de duurzame criteria geformuleerd. Team twee is Actiam, gezeteld bij Vivat Verzekeringen, dat besluit op basis van financiële cijfers of de bedrijven in deze selectie ook een renderende belegging kunnen zijn.

Een apart beleggingsfonds voor bedrijven die actief zijn in het gezondheidsveld heeft de ASN Bank niet willen maken. Ook is er nog geen apart beleidsdocument voor de sector. Wel wordt de sector beoordeeld op thema’s als ‘dierenwelzijn’, mensenrechten en milieu.

Ook stelt de bank zich actief op om eventuele controverses, bijvoorbeeld als het gaat om corruptie of consumentenveiligheid, bij de bedrijven aan te pakken. De ASN Bank volgt de gezondheidssector daarom nauwgezet. Bedrijven die door de ballotage komen, krijgen een plaats in het algemene ASN Duurzaam aandelenfonds. Het zijn er zelfs heel wat, ook enkele biotechnologiebedrijven. De goede resultaten die de gespecialiseerde Healthfondsen de afgelopen jaren lieten zien, resoneerden dan ook door in het resultaat van dit paradepaardje van de ASN Bank.

Hier een vergelijking in tijdsperiodes.

De week van 1 mei
ASN Duurzaam Aandelenfonds: -2,79 procent
Het jaar 2015 tot 1 mei
ASN Duurzaam Aandelenfonds: +19,17 procent
Vanaf 2010 tot 1 mei 2015
ASN Duurzaam Aandelenfonds: +15,75 procent

Het beeld is duidelijk. Het ASN Duurzaam Aandelenfonds doet precies wat een zekerheid zoekende (particuliere) belegger graag heeft: de spreiding van risico’s vlakt de superwinsten enigszins af, maar voorkomt ook enorme duikvluchten. Uiteindelijk resteert een rendement op lange termijn waar niemand over mag klagen. Plus het goede gevoel dat juist die bedrijven zijn gesteund die zo verantwoord mogelijk werken aan gezondheid voor zoveel mogelijk mensen, inclusief dat van hun eigen medewerkers.

Website over het duurzame aandelenfonds van de ASN Bank.

Tekst Jan Bom
Illustratie Olivia Ettema
 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ over duurzaam investeren in farma (986 kb)