Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
birgitta kramer, foto P+ People Planet Profit
birgitta kramer, foto P+ People Planet Profit
03 november 2015

Birgitta Kramer van Vitens MVO Manager 2015

Eerst voedde ze haar CEO Lieve Declercq met informatie. Nu staat ze zelf ook in de schijnwerpers: Birgitta Kramer van Vitens is tot MVO Manager van het jaar 2015 gekozen.

Het is eigenlijk een dubbele overwinning. Weinig mensen beseffen hoe bijzonder het was dat CEO Lieve Declercq van Vitens in alle openheid liet weten dat het boren naar schaliegas de bron van ons bestaan zou aantasten: de kwaliteit van ons bronwater en dus de kwaliteit van ons leven, onze gezondheid.

Zo’n ferm standpunt innemen was tot die tijd not done bij Nederlandse drinkwaterbedrijven, organisaties die al hun vernuft gebruiken om het allerbeste kraanwater van de wereld te maken, maar zichzelf daar nooit voor op de borst kloppen. Of het openbare debat zouden aangaan als hun werk bedreigd zou worden.

Inmiddels is die situatie veranderd. In elk nummer van P+ vertelt de directeur van telkens een ander drinkwaterbedrijf, aangesloten bij koepel Vewin, welke strijd dagelijks wordt geleverd voor iets dat wij als volkomen normaal beschouwen: schoon water uit de kraan. Hoe natuur is behouden door drinkwaterbedrijven. Hoe ons oppervlaktewater steeds vuiler wordt, met steeds lastiger verontreinigingen.

Achter Lieve Declercq stond haar MVO manager Birgitta Kramer (1973), die al iets eerder bij Vitens was begonnen, inmiddels vier jaar geleden. Samen besloten ze met hun standpunt over proefnemingen naar fracking in diepe steenlagen naar buiten te treden. Daarna volgden tal van andere innovaties: terugwinnen van grondstoffen die bij de waterwinning voorheen als afval golden bijvoorbeeld. Kramer begon ook over biodiversiteit, natuurdenken. “Ik ga dwars door de hele organisatie heen met zo’n voorstel”, beschrijft ze haar gedrevenheid. Een betere beschikbaarheid van kraanwater in openbare gebouwen, in de horeca. Samenwerking met bedrijven en NGO's om drinkwater te promoten.

Op dit moment is ze zelfs ‘terug bij haar eigen bron'’, met de Vitens campagne om een dag kraanwater op scholen te drinken, de Kraanwaterdag. “Ik was zes jaar toen de leraar op de lagere school over drinkwater vertelde." Het was het verhaal over hoe zeewater verdampt, opstijgt tot wolken, als regen naar beneden komt, hoe wij daar kraanwater van maakten en hoe dit uiteindelijk weer in zee terecht komt. "Hij vertelde dat zo prachtig. Ik was helemaal verkocht. Dat wilde ik ook. Duurzaamheid heeft sindsdien centraal in mijn leven gestaan, tijdens mijn studie, bij eerdere werkgevers, in discussies met mijn vader over het milieu.”

Nu is ze als duurzaamheidsmanager een drijvende kracht bij Vitens, eerder werkte de politicologe voor consultancy‘s als KPMG, PWC en URS. Al met al telt ze inmiddels 17 jaar aan ervaring op duurzaamheidsgebied. Eigenlijk is dit haar lastigste klus, iets bijzonder maken wat iedereen eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwt: kraanwater. “Op die kwaliteit moeten we trots zijn. Daar ga ik voor.”

Met haar enthousiasme sleurt ze niet alleen haar eigen bedrijf en andere drinkwaterbedrijven mee naar voren, Kramer zoekt ook uit buiten de eigen sector steeds naar nieuwe partners, zoals de waterschappen en landbouworganisaties.

Bijzonder dit jaar was dat ook de twee andere genomineerde MVO Managers ver buiten de scoop van hun eigen bedrijf opereren.

Harry Hofman van Strukton werkt hard aan het vergroenen van de betonsector, waarmee enorme hoeveelheden CO2-uitstoot te besparen zijn. Hij is de grote aanjager binnen het MVO Netwerk Beton waarmee een bijdrage van maar liefst 5 procent aan het Energie-akkoord kan worden geleverd.

Fokko Wientjes van DSM adviseert wereldwijd en bouwt mee aan baanbrekende Publiek-Private-Partnerschappen. Hij vertelde dat DSM bezig is met innovaties die direct bijdragen aan de duurzaamheid van de wereld en verbetering bieden ten opzichte van concurrerende oplossingen. “Zoals ons programma ECO+, waar we in 2007 mee begonnen. Drie jaar later was 34 procent van ons portfolio ECO+, nu is dat al 56 procent. En ook PEOPLE+, waarmee we ons richten op innovatieve producten en oplossingen  die meetbaar bijdragen aan het welzijn van de gebruikers, medewerkers en gemeenschappen in de hele keten. “ Met Wientjes zal in het komende nummer van P+ een interview verschijnen, over het dilemma: wat wil je als innovatieve onderneming met de rest van de wereld in alle openheid delen en wat wil je voor jezelf behouden in de concurrentiestrijd?

Met de verkiezing voor MVO-manager van het Jaar wil de organisatie (Royal HaskoningDHV, VNO-NCW en Interface) de inspanningen en resultaten van bevlogen MVO-managers laten zien, om hun vakgenoten te stimuleren. Uiteindelijk moet dat leiden tot betere MVO-prestaties van bedrijven en meer aandacht voor MVO in het algemeen. De prijs werd vandaag uitgereikt op het Nationale Sustainability Congres in Bussum. 

Birgitta Kramer is de vierde vrouw op rij die deze prijs ontvangt.

Website MVO Manager van het Jaar