Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Giuseppe van der Helm (VBDO)
Giuseppe van der Helm (VBDO)
23 april 2014

VBDO: Staatsbanken duurzaam terug op de markt

De overheid die een staatsbank weer op de markt terugbrengt als duurzame bank. Dat zou volgens Giuseppe van der Helm (VBDO) pas een hoogtepunt in de geschiedenis van het duurzame geld in Nederland zijn.

De directeur van Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) is buitengewoon kritisch op het lijstje met vorderingen in de financiële sector, die P+ in dit nieuwe nummer presenteert. Al die jaartallen gaan volgens hem niet de definitieve geschiedenisboekjes halen.

Dat zegt hij in een interview met P+. Hij soms daarin op wat volgens hem echte mijlpalen bij de ‘financials’ zouden zijn geweest.

Van der Helm vraagt zich bijvoorbeeld af: “Waar is de Paul Polman van het bankwezen? Iemand die boel openbreekt en een duurzaam perspectief neerzet? Dat zou voor mij een datum zijn om te herinneren. Die situatie is nu nog ver te zoeken.”

Een gebeurtenis die in onze lijst ook ontbreekt:  Gepensioneerden krijgen een forse stem over hun eigen pensioengelden. Van der Helm: “Dan zeggen de fondsen: ‘Daarover krijgen wij nooit vragen’. Jah, zeg ik dan. Waarom niet? Omdat er geen doorkomen aan is. Het gevolg is dat de directies van pensioenfondsen uitermate zwak staan als er controversiële kwesties opdoemen, zoals beleggingen in de door Israël bezette gebieden. Als je die zaak eerst met je stakeholders doorpraat, dan sta je in de publieke discussie veel sterker.”

In ons lijstje met data ook geen enkel hoogtepunt voor de toezichthoudende organisaties voor het bankwezen, zoals de Autoriteit Financiële Markten of de Nederlandsche Bank. Zeer terecht, volgens de VBDO. “Bastions van ouderwets denken. Geen enkele stimulans voor duurzaam beleggen of het waarderen van duurzaam beleid. Conservatief zijn is goed, maar als je het maar lang genoeg niet doet, over duurzaam beleid beginnen, gebeurt het ook niet.”

Het ministerie van Financiën heeft ook nog steeds geen duurzame geschiedenis gemaakt. Van der Helm: “Weet je wat ik een mijlpaal zou vinden? Wanneer de Rijksoverheid een niet-duurzame bank redt en als duurzame bank weer op de markt zou terugbrengen. Dat zou je kunnen willen, als eigenaar. Maar dat zie ik niet gebeuren. Is er enige druk vanuit Financiën, of het parlement of de regering op dit gebied? Ik zie een directeur een Nieuwjaarstoespraak in vrouwenkleding uitspreken. En dat moet dan het hoogtepunt zijn.”

Wat staat er wel in onze geschiedschrijving? Het complete interview met Van der Helm en daarbij ‘De Geschiedenis van het Duurzame Geld’ is te bestellen bij artikelgemist.nl. Gebruik de trefwoorden ‘geschiedenis van het duurzame geld’.