Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Menno Timmerman HVC
Menno Timmerman HVC
17 september 2017

HVC bouwt plasticketen op

Plastic wordt een circulair product. Afval- en energiebedrijf HVC werkt er hard aan. Het apart inzamelen van plastic in 150 duizend rolcontainers levert al drie keer meer ‘grondstof’ op dan in de ‘oude’ plastic zakjes. Een nieuwe plasticfabriek in Friesland is in aanbouw. En directeur grondstoffen Menno Timmerman somt 5 maatregelen op om straks 5 soorten plasticgranulaten probleemloos in de keten terug te brengen.

De nieuwe P+ Special van deze week toont hoe HVC deze transitie zorgvuldig begeleid. Zelfs persoonlijke gesprekken met alle inwoners over hun afvalscheiding horen daarbij. P+ volgde een van deze ‘afvalcoaches’ op inspectie in Opmeer, Noord-Holland.

Het succes van de inzameling van plastic is inmiddels zo groot, dat het gebrek aan verwerkingscapaciteit in Nederland erg nijpend is geworden. Al vanaf het prille begin, ten tijde van de Plastic Heroes, kon de sorteerinstallatie van Suez in Rotterdam de stroom niet aan. Een fors deel van de plastics gingen daarom door naar Duitsland, om daar te worden gesorteerd.

Zonde bovendien, om zo ver met vrachtwagens vol plastic te rijden. “Je rijdt hele lichte vrachten”, zegt Menno Timmerman in P+ “Je kunt beter wat dichter bij huis verwerken, ook uit het oogpunt van besparen van benzine en voorkomen van CO2-uitstoot.” Ook dat was een reden voor HVC om de schouders onder de nieuwe fabriek te zetten. “We krijgen er in Nederland 70 duizend ton per jaar aan verwerkingscapaciteit bij”, weet Timmerman: “HVC zal daarvan 25 duizend inbrengen. Wij zijn goed voor 20 procent van de hele markt in Nederland, die 250 duizend ton groot is.”

De bestuurskundige somt in P+ vijf maatregelen op, die de plasticstromen in de toekomst homogener moeten maken.

Maatregel 1: zwarte lijst opstellen

Naast een zwarte lijst met ‘niet langer te produceren plastics’ (zoals de zwarte vleesschaaltjes bij de slager) ziet Timmerman ook een andere opgave voor de producenten.

Maatregel 2: percentages herverwerken afspreken

“Wij bieden straks nieuwe stromen met plasticgranulaat aan, die opnieuw verwerkt moet worden. Om onze stromen straks kwijt te kunnen, moeten er afspraken komen om bepaalde percentages gerecycled kunststof in nieuwe verpakkingen te verwerken. Er moet een systeem komen om de producenten te controleren.”

Maatregel 3: producten verpakkingsindustrie belonen

Financiële prikkels als beloningen kunnen ook bijdragen, denkt Timmerman. “Het Afvalfonds kan bedrijven een financiële prikkel bieden door de vergoeding te verlagen, wanneer er een hoger percentage gerecycled plastic in nieuwe verpakkingen wordt verwerkt.”

Maatregel 4: aanpassen wetgeving

Bestaande wetgeving moet ook nodig herschreven worden. Hergebruik van afval is tientallen jaren geleden om milieuredenen grotendeels verboden verklaard. Dit denken staat vandaag haaks op het concept van de circulaire economie, waar afval juist grondstof is voor een nieuwe cyclus van producten. Timmerman: “Om een voorbeeldje te noemen: alles wat met voeding te maken heeft is zo goed beschermd, dat hergebruik van plastic verboden is, ook al brengt het de voedselveiligheid niet in gevaar. Daar moet met zekere urgentie opnieuw naar gekeken worden.”

Maatregel  5: wetenschappelijk onderzoek focussen

Timmerman zou tenslotte ook graag verder onderzoek stimuleren. En dan niet alleen naar kunststofstromen met een ideale samenstelling, die het makkelijkste te verwerken zijn. “Ik denk ook aan chemisch recyclen. Van dat product dat van olie gemaakt is weer olie maken, terugbrengen naar de koolstofketen. Dat gebeurt nu onvoldoende. De TU Delft zal daar zeker onderzoek naar willen doen. Shell zou de eigen producten weer terug kunnen nemen.”

Lees de volledige reportage in de gratis P+ Special ‘Plasticketen in opbouw’.

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special 'Plasticketen in opbouw' (2456 kb)