Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sheltersuit TenCate
Sheltersuit TenCate
16 november 2015

Daklozen Parijs in Nederlandse sheltersuits

Ze liepen overdag nog voorbij het theater waar terroristen een paar uur later een bloedbad aanrichtten. Alexander de Groot (1986)  en Bas Timmer (1990) van de Sheltersuit Foundation deelden die dag in Parijs waterdichte slaapzakken aan daklozen uit.

Hier het relaas van Alexander: “We hadden een afspraak met het Leger de Heils in Parijs. Die kunnen de aanwas van daklozen niet meer aan. Ze hebben gewoonweg de ruimte niet meer om iedereen ’s nachts de hele winter onderdak te bieden. De nieuwe ‘clochards’ zijn weer net als vroeger aangewezen op een plek onder de bruggen van de Seine. Het Leger des Heils houdt nog wel de contacten en gaat 50 van onze pakken uitzetten. Er pasten er precies 60 in een VW Transporter. Het zijn grote pakken. Die zijn warm en gegarandeerd waterdicht, met outdoor materiaal van TenCate. Je kunt ermee op de Mount Everest overleven.”

Er was ook een afspraak om 10 van deze sheltersuits op een expositie in Parijs te demonstreren. Na de aanslagen werden alle openbare bijeenkomsten onmiddellijk afgelast. De Groot: “Toen hebben we besloten om die partij zelf maar uit te gaan delen. Dat was geen probleem. In de zomer houdt de politie de daklozen weg uit het toeristische centrum, maar als de winter begint zijn ze er volop. Complete families leven op straat, ook op beroemde pleinen. Die waren er heel erg blij mee, want de kou komt er nu aan.”

Het is een bijzonder verhaal van Alexander de Groot en zijn compagnon Bas Timmer, die samen de Sheltersuit Foundation in Enschede begonnen. Timmer is de ontwerper van de twee, Alexander doet de verkoop. “We hebben echt geluk dat TenCate Outdoor Fabrics hier in Twente in de buurt zit. Dat is materiaal voor de stevigste tenten: gegarandeerd waterdicht en winddicht. Wij krijgen van TenCate de restpartijen, stof die over is, of stof met een heel klein productiefoutje. Niet goed genoeg voor de klant, maar perfect voor wat wij willen: deze winter 1000 daklozen in Europa die buiten slapen ’s nachts warm houden. Topspul. Helemaal perfect. Allerlei kleurtjes, ook.”

Rob Verver, directeur TenCate Outdoor Fabrics in Nijverdal licht toe: “TenCate ontwikkelt en produceert onder meer de hoogste kwaliteiten tentdoek. Als marktleider in Europa gaat het om grote hoeveelheden. Het keusdoek dat op bepaalde specificaties niet door de keuring komt en voor tentdoek niet toegepast kan worden, maar wel alle beschermende specificaties bevat, gebruiken wij graag voor onze materiaalsponsoring van de Sheltersuits. Immers, wij werken met onze beschermende materialen dagelijks aan de bescherming van mensen in hun werk- en leefomgeving. Het is toch geweldig dat we zo met elkaar daklozen door de winter kunnen helpen?!”

Onthutsend is zijn uitspraak dat deze situatie niet alleen in Parijs, maar ook in Nederland voorkomt. De Groot kent de daklozen persoonlijk: “Je ziet ze niet. Ze zijn niet in het straatbeeld. Het kunnen heel gewone mensen zijn zoals jij en ik; ik heb verhalen gehoord over een notaris en een officier van justitie. Ook jongens die ouders met drank- of drugsproblemen hebben en eerst bij vrienden op de bank gingen slapen. Dat houdt op een gegeven moment op. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers, die officieel geen dakloze mogen heten. Het zijn nu spookburgers. Wij hebben vorig jaar honderd van onze sheltersuits aan deze mensen uitgedeeld.” Het zou in Nederland waarschijnlijk om zo'n duizend mensen gaan, die buiten blijven, zomer en winter.

Het mooie van de stichting is dat de pakken deels genaaid worden door Syrische vluchtelingen, die het ambacht van kleermaker perfect blijken te beheersen. “Die kennis, waar de textielstal Enschede vroeger zo trots op was, is binnen de kortste keren verdwenen. Wat deze mensen aan trucjes en handigheidjes beheersen, daar sta je versteld van. Hoe je de stof bij het maken van een knoopsgat vasthoudt. Jongens die hier kwamen van een leerbedrijf zeiden: ‘Wat wij hier van die Syriërs in een week leren, dat hebben we op school nog nooit gezien’.”

De Syriërs worden tegelijkertijd geholpen een plek in Nederland te vinden. “We begeleiden de vluchtelingen ook met hun inburgeringscursus en beloven bij het halen daarvan dat ze op de loonlijst komen te staan. Nee, die leven niet op straat, we hebben huizen voor ze gevonden. We willen naar de productie van 10.000 pakken per jaar, te verspreiden over heel Europa. Dan begin je pas een beetje impact te maken. Zo’n pak kost, inclusief die beloning, 150 euro per stuk. Het geld komt van donateurs, we zijn een ANBI-erkende instelling.” In de ‘jas’ past een warm slaapzak, die onder meer geleverd werd door Nomad. De Sheltersuit wordt in de toekomst mogelijk compleet met een LED-licht op zonne-energie geleverd. 

Het ziet er naar uit dat het naaiatelier van Timmer en De Groot ook op andere onverwachte orders kan gaan rekenen. “We lieten onze Sheltersuits op de Dutch Design Week in Eindhoven zien. Er was toen onder jonge mode-ontwerpers heel veel belangstelling voor een naaiatelier in de buurt, om snel en lokaal in kleine oplages te kunnen produceren: ‘Kunnen we bij jullie orders plaatsen?’.”

Website Letshibernate (‘laten we overwinteren’) van de Sheltersuit Foundation