Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ING betaalpas
ING betaalpas
19 april 2022

Alle 9,2 miljoen ING-betaalpassen van gerecycled plastic

ING kondigt aan om alle betaalpassen en creditcards van gerecycled plastic te gaan produceren. Ieder jaar geeft ING 3,6 miljoen nieuwe betaalpassen en creditcards uit. In totaal zijn er in Nederland 9,2 miljoen ING-betaalpassen en creditcards in gebruik. 

ING is de grootste uitgever van betaalpassen in Nederland. Nu zijn deze nog van PVC, maar voortaan worden alle nieuwe passen van gerecycled plastic gemaakt. Het produceren van betaalpassen van gerecycled plastic levert volgens onderzoek van TNO een reductie op van 19 procent CO2-uitstoot ten opzichte van het produceren van gewonebetaalpassen.
 
Ruud van Dusschoten, CEO van ING in Nederland, reikte vandaag de eerste duurzame betaalpas uit aan Frank Bouma van Vepa in Hoogeveen. Vepa maakt van gerecycled zwerfafval volledig circulair kantoormeubilair, zoals een groot deel van het interieur van het hoofdkantoor van ING.


"In 2026 zijn alle betaalpassen omgewisseld"

“Het verduurzamen van al onze betaalpassen is een stap die past in onze duurzame ambities. Het beperken van onze eigen footprint is essentieel, maar de grootste impact maken we samen met onze klanten,” aldus Ruud van Dusschoten, CEO van ING in Nederland.

Particuliere en zakelijke klanten die recht hebben op een nieuwe betaalpas, bijvoorbeeld omdat de huidige betaalpas verloopt, ontvangen een duurzame pas vanaf het moment dat de huidige voorraad op is. De bank kiest voor een natuurlijk verloop om zo geen bestaande voorraad te verspillen. De eerste passen van gerecycled plastic zullen nog voor de zomer worden uitgegeven. In 2026 zijn alle actieve betaalpassen en creditcards van gerecycled plastic.

Gaat ING de gerecyclende passen na gebruik weer innemen, voor een nieuwe cyclus?
"Deze vraag hebben wij ook aan TNO gesteld, die samen met de Betaalvereniging Nederland onderzoek hiernaar deed. Volgens hen is het meest duurzaam om reguliere recycleprocessen voor afvalrecycling te gebruiken en geen nieuwe processen op te zetten. Dit zou namelijk aanvullende transportuitstoot met zich meebrengen."