21 Sep 2018

Goede Doelen Loterijen onder nieuw bladerdak


De 600 medewerkers van de Goede Doelen Loterijen en stichting DOEN werken vanaf oktober onder een symbolisch bladerdak. Het is opgebouwd uit 6.800 aluminium ‘bladeren’. Ze temperen het zonlicht en zorgen net als een echt bos voor koelte. Waar geen bladeren hangen, wekken 949 zonnepanelen energie op.

In de P+ Special 'Een gebouw als een bos' van deze week impressies van de laatste werkzaamheden voordat dit spectaculaire hoofdkantoor wordt opgeleverd.

Naast het dak is het bijzonder dat de opdrachtgevers bouwmaterialen hebben toegepast van twee winnaars van de Postcode Lottery Green Challenge. De glazen ramen op de zuidgevel wekken energie op. En in de muren van het gebouw is isolatiemateriaal verstopt van paddenstoelen. 

Annemarie van Doorn gaf dit gebouw als directeur van de Dutch Green Building Council eerder dit jaar de bijzondere vermelding ‘highly recommended’tijdens de BREEAM Awards. Dit omdat de loterijen de medewerkers en omwonenden vroegen mee te denken over de verbouwing van het pand, dat in de buurt bekend stond als onverkoopbaar. Het stond al zeven jaar te koop. Jaren tachtig beton met keitjes typeerden de koude blokkendoos. Een nieuwe glazen omhulsel verhult al deze droefheid, voor zo ver de slopers het beton niet weghaalden om er nieuw bouwmateriaal van te maken. De buurt mag vrij in het bedrijfsrestaurantkomen. 

Medewerkers kozen panelen in het open atrium met bloemmotieven en zelfs boogvormen, waardoor het geheel een beetje Arabisch aandoet. Met wat fantasie zie je hier hangplanten naar voorbeeld van de wereldberoemde hangende tuinen in Granada.

Alle eco-, milieu- en energiemaatregelen resulteerden in een BREEAM Outstanding certificering voor het ontwerp van het pand. Dit is de hoogst haalbare erkenning binnen dit internationale 'keurmerk' voor duurzaam bouwen. Het betekent dat niet alleen het pand duurzaam is, maar ook het hele bouwproces en de bedrijfsvoering. 

“Dit is het gebouw waar ik al mijn gasten uit de international duurzame bouwwereld mee naar toe ga nemen”, stelde Van Doorn tijdens een bezichtiging deze week. 

In de P+ Special van deze week beelden en meer details over dit superduurzame gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architecs,

 





Reacties op dit bericht

kathybrunt ()
O yah I was looking for this post for my son. He is working on tenses these days for improving his writing skills. Your precise and guided content writing help uk always helps me in teaching my son. Thank you.