Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
IDH 10 jaar coalities
IDH 10 jaar coalities
08 november 2018

IDH: Landschappen keurmerk van de toekomst

De komende jaren gaan keurmerken op verpakkingen steeds meer vervangen worden door vermelding van het duurzame gebied waar een product vandaan komt. Dat verwacht directeur Joost Oorthuizen van het Initiatief Duurzame Handel (IDH). Deze organisatie viert het tienjarig bestaan met een feest waar gasten uit de hele wereld bijeen komen.

In de P+ Special van deze week kijkt Oorthuizen (1965) terug op de eerste tien jaar van het verduurzamen van handelsketens, zoals die van katoen, thee, koffie, cacao en palmolie. Als geschenk voor de steun van internationale bedrijven, overheden en ngo’s heeft de organisatie in kaart gebracht wat er komt kijken bij het vormen van coalities. Deze ervaringen vormen ook de rode draad van het interview met Oorthuizen. Volgens IDH zijn er 5 dimensies te onderscheiden om tot een succesvolle aanpak van publiek-private samenwerking te komen. 

De titel van deze P+ Special luidt dan ook: Coalities. Hoe bouw je ze op? Hoe houd je ze goed? 

Het interview eindigt met een vooruitblik. IDH heeft in tal van landen afspraken gemaakt over het verduurzamen van gebieden en provincies, zoals in Brazilië. Voorkomen wordt ook dat tropisch regenwoud wordt gekapt, zoals in de cacaolanden Ivoorkust en Ghana. De leefomstandigheden van boeren wordt verbeterd, soms zijn er zelfs al afspraken over een leefbaar loon, zoals in Malawi. Volgens Oorthuizen gaat zich dat de komende jaren uiten op verpakkingen in de supermarkt. 

Oorthuizen zegt in P+: “We zijn ervan overtuigd dat de toekomst draait om duurzame landschappen, in plaats van om certificaten. Uiteindelijk gaan we naar een systeem waar internationale bedrijven in duurzame gebieden gaan kopen. Dat je zegt: ‘Wij in Europa kopen onze soja uit Matto Grosso in Brazilië, want die provincie heeft zijn zaakjes goed voor elkaar’. Dan krijg je duurzame productieregio’s.”

Als het om het voorkomen van kinderarbeid gaat, denkt Oorthuizen dat het vermelden van een plaats in de supermarkt geloofwaardiger op consumenten over zal komen dan een keurmerk: “Bij cacao kun je dan op de verpakking zetten: dit komt uit deze dorpen waar scholen zijn en waar de watervoorziening op orde is. Je zult steeds meer gaan zien dat duurzaamheid wordt gekoppeld aan een plek. Dat heeft ook te maken met alle technologieën van nu. De herkomst van grondstoffen wordt steeds meer traceable. En of dat dan een plaatje van dat gebied is, dat weet ik niet. Het kan ook een code zijn waar consumenten op kunnen doorklikken.”

In deze P+ Special wordt een overzicht getoond van de in de afgelopen tien jaar door IDH behaalde successen.

+ Bijna 20 procent groei van duurzame katoen in twaalf landen, verbetering van de situatie voor meer dan een miljoen katoenboeren

+ Duurzaam marktaandeel van onder andere palmolie en tropisch groente en fruit naar 70 procent verhoogd  

+ Op weg naar leefbaar loon voor 50 duizend theeplukkers in Malawi

+ In negen maanden een plan gerealiseerd om te stoppen met het kappen van regenwoud in Ivoorkust en Ghana

+ Bundeling van vele verschillende criteria voor duurzame vis in één label: het Aquaculture Stewardship Council

+ 8,5 miljoen hectare tropisch regenwoud duurzaam beheerd

+ Op 5,5 miljoen hectare landbouwgrond worden duurzame landbouwmethode gebruikt

+ Innovatieve investeringen in kleinschalige koffie en cacao productie voor in totaal ruim 250 duizend boeren

+ Lancering van het Andgreen.fund met de Noorse overheid met 400 miljoen aan investeringen ter bescherming van 5 miljoen hectare tropisch regenwoud.   

IDH viert het tienjarig bestaan op 15 november in Werkspoorkathedraal in Utrecht. Hier zal ook het boek ‘The Art of Collaborative Transformation’ aan de ruim 500 deelnemers worden aangeboden en besproken. 

Download P+ Special over 10 jaar coalitievorming door IDH.

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

IDH over 10 jaar coalities (2016 kb)