Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Carol Gribnau
Carol Gribnau
30 juni 2021

Wetgeving moet fast fashion afbreken

Er is wetgeving nodig die voorkomt dat grote modeketens overproduceren en blijven bijdragen aan de enorme berg aan overtollige kleding op de wereld. Dat kan door de verplichting in te voeren om de keten transparant te maken. Zo wordt zichtbaar waar de producten vandaan komen en hoe kleding wordt geproduceerd. Dit stelt de nieuwe directeur Carol Gribnau van stichting DOEN in het nieuwe nummer van P+. 

Gribnau wil ook dat de overheid beperkingen gaat stellen aan de hoeveelheid ‘virgin’ materiaal dat gebruikt mag worden. “Of door te verplichten dat alles van biologische afkomst is.”

Carol Gribnau start als columniste met deze scherpe opinie in de deze week verzonden P+ . In haar column signaleert ze de groeiende belangstelling bij consumenten voor tweedehands kleding: vintage. “Voor een groeiende groep millenials is het heel vanzelfsprekend om tweedehands kleding te kopen. Toch lijkt het merendeel van de consumenten vooral behoefte te hebben aan een flinke portie retail therapy na weken binnen zitten, aan de rijen bij de Primark en Zara te zien. In de veel te goedkope shirts is de enorme milieuvervuiling totaal niet doorgerekend. Een beroep doen om te consuminderen kan, maar leggen we niet te veel verantwoordelijkheid bij de consument? Is het wel alleen een kwestie van vraag, of speelt het aanbod hier een grote rol? 

Als we naar een duurzame textielsector willen, echte systeemverandering, dan is het niet voldoende om alleen innovatie aan te wakkeren. We moeten ook bestaande systemen, in dit geval fast fashion, gaan afbreken. En hier ligt een rol voor de overheid, voor de bedrijven zelf en voor de investeerders.” 

Ze is geen fan van de grote fashionabels, dat is duidelijk. “Greenwashing door de grote modehuizen is aan de orde van dag. Met claims over circulaire T-shirts en duurzaam katoen wordt de consument in slaap gesust. Tegelijkertijd is er een ander groot probleem: de enorme overproductie, doordat modehuizen bij zes fabrieken orders plaatsen en slechts bij drie afnemen. Doordat collecties uit de mode raken en linea recta op de vuilnisberg belanden. En door retourzendingen die worden vernietigd.”

Gribnau wijst ook op de verantwoordelijkheid van financiële instellingen. “Ook investeerders hebben hier een verantwoordelijkheid. Pensioenfondsen en andere aandeelhouders drijven nog altijd de marges op bij de modehuizen om zoveel mogelijk winst te kunnen maken. Om de arbeidsomstandigheden te verbeteren is het Platform Living Wages Financials opgericht. Een alliantie van investeerders die structureel het onderwerp leefbare lonen aanmoedigt en monitort. Een dergelijk platform zou ook goed opgericht kunnen worden om de negatieve milieueffecten van de sector te adresseren en aan te pakken.” 

Uiteindelijk moeten we naar een systeem dat niet alleen eerlijker maar ook duurzamer is, stelt Gribnau. “Er is geen magic bullet voor systeemverandering. DOEN zal de prachtige voorlopers blijven ondersteunen. Bij systeemverandering horen dit soort innovatieve niches, maar ook afbraak van bestaande systemen. Overheid, bedrijfsleven, aandeelhouders – allemaal hebben ze een rol te spelen hier. Wees dapper, laat de afbraak beginnen en stop met fast fashion.”

Abonneren op P+ People Planet Profit