Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst

Wereldboekhouder


Digitaal abonnement P+

Door op de cover te klikken kunt u het nieuwe nummer van P+ 'Een andere wereld' downloaden. We hopen u hiermee weer te kunnen inspireren.


Wereldboekhouder: wat ons nog rest...

Klik op cover voor gratis download

Hij is een wereldboekhouder. Niemand weet beter dan de Noorse hoogleraar Harald Sverdrup wat ons nog rest aan grondstoffen. Zijn computers berekenen wat er nog in de aarde zit, hoeveel we daar nog uit kunnen halen en zelfs hoeveel we de komende jaren nodig zullen hebben. Het enige dat hij niet kan is deze voorraden eerlijk verdelen. De laatste metalen en andere materialen zouden naar die bedrijven moeten gaan die het mogelijk maken ze weer volledig te hergebruiken. Anders zit de wereld echt heel snel zonder. Wie neemt deze taak op zich?

Over de winning van de laatste voorraden aan grondstoffen gaat de P+ Special van deze week: ‘Wereldboekhouder’. In het interview met de Noorse hoogleraar Harald Sverdrup bespreekt hij zijn complexe computerberekingen: “Tussen 2030 en 2070 bereiken wij een piek in winning van vrijwel alle grondstoffen. Daarna wordt het steeds minder.”