Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
09 juni 2011

Alle calorieën op een Big Mac vermeld

Het moest er een keer van komen. De grappen op internet over de gevolgen van het hamburgermenu werden steeds grover en onsmakelijker. Een van de meest populaire pics op Google is die van twee veel te dikke meisjes, die elkaar McDonalds-patatjes voeren.

Maar er kwam wel een regering aan te pas, om het caloriemenu landelijk in te voeren. Meer dan 1000 restaurants van McDonalds in het Verenigd Koninkrijk zijn vanaf gisteren, zondag 4 september, begonnen met het vermelden van elke calorie in elk hamburger, zakje French Fries of andere producten. Deze nieuwe service maakt onderdeel uit van een regeringsprogramma dat tot doel heeft obesitas (vetzucht) te bestrijden. McDonalds heeft ook toegezegd om harde vetten (transfats) uit de producten te halen. Over het strooien van minder zout over de patatjes is nog geen afspraak gemaakt.

Ook andere fast food ketens hebben zich bij dit initiatief van de Britse regering aangesloten, zoals KFC, Pizza Hut en Starbucks.

In juli gaf McDonalds een persbericht uit waarin vele maatregelen staan, die het restaurantbezoek gezonder moeten maken. Goed idee, maar de fast food keten neemt er wel flink de tijd voor. Er komt deze maand in de eerste restaurants een appel in elk Happy Meal: eind 2012 moet dat in alle 14.000 restaurants in de hele VS de policy zijn. Ook komt er een keuze voor een minder vette kinderbox. In 2020 moet er een flinke reductie gerealiseerd zijn van de hoeveelheid suiker, verzadigde vetten en calorieën, door een grotere variëteit aan aangeboden maaltijden. In 2015 moet de hoeveelheid sodium ongeveer 15 procent verlaagd zijn in alle producten. In kipproducten is er al 10 procent sodium van af.