Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 november 2004

Een biologische Irish Coffee kost 250 euro

Echte whiskyliefhebbers krijgen een bijzondere smaak in de mond, wanneer ze Campbeltown horen. Het is een dorpje op het schiereiland Kintyre, niet ver van Glasgow. De single Malt whisky's die hier worden gebrouwen, roepen visioenen op van woeste zee en wit schuim dat opspat tegen de rotsen. Zout, olie, rook, eik; hier komt een drank vandaan voor ruige bonken die bij knetterend haardvuur hun verhalen doen. Toch zijn er in Campbeltown nog maar twee whiskyfabrieken over. Het verhaal gaat dat in een van de fabrieken de geest rondspookt van een oude eigenaar, die zichzelf in het Loch verdronk. Voor de rust van de whisky bleek dat niet optimaal te zijn. De fabriek Glen Scotia ging dan ook op herhaaldelijk de fles. Een van de overblijvende fabrieken waagde zich aan een bijzonder experiment. In een oplage van slechts 1000 flessen destilleerden de Schotten van Springbank hun gouden drank uit onbespoten granen die ze uit Wales haalden: de Springbank-Da Mhile uit 1992. Na zeven jaar rust in oude sherryvaten is het eindresultaat nu ook in Nederland te koop bij de whiskykoning.nl. Het alcoholpercentage is stevig: 46 procent. De prijs ook: 252 euro, om precies te zijn. Dat is voor ons teveel geld om in onze biologische koffie te gooien. Maar nieuwsgierig blijven we, want P+-medewerker Tseard Zoethout had ooit het bijzondere genoegen dit destillaat te mogen proeven. Niet in de koffie, maar wel met een stukje wilde zalm erbij. Geen wonder dat hij redacteur ecologie is geworden. P+ webtip: Campbeltown