Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
02 december 2004

25.000 liter biologische schoolmelk

"Vandaag hebben we biologische melk geproefd. 's Ochtends om half negen stond koe Bertha klaar om gemolken te worden. In een hok stonden twee hele lieve kalfjes die niet naar buiten durfden. Om kwart voor tien kregen we allemaal een bekertje karnemelk of drinkyoghurt. Wij zijn de bijzonderste school van Nederland. We zijn namelijk de eerste die biologische yoghurt en melk mochten drinken uit een speciaal schoolbekertje." Dat schreef de huidige brugpieper Silke ruim een half jaar geleden op de website van de 'Loysderhoek'. Het initiatief van deze basisschool in Leusden heeft sindsdien navolging gekregen van vijf andere scholen in dezelfde provincie. Volgens Henk Bijl, verkoopleider van leverancier Veko Zuivel, lusten de overblijvertjes er wel pap van. "Of het nu smaak is of de biologische oorsprong, feit is wel dat de afzet van onze zuivelproducten op scholen met tientallen procenten omhoog gaat", zegt hij tegen P+. "Dat komt nu overeen met pakweg 25.000 liter, oftewel 1500 bekertjes per week." Leverancier Veco Zuivel, zes jaar geleden opgericht door de broers van Raal, is met zeven miljoen liter melk een der kleinste zuivelverwerkers in ons land. Toen het bedrijf op zoek ging naar nieuwe kansen, kwam het vrijwel vanzelf bij de vroegere lagere school van de oprichters terecht. "Melk, koffiemelk, vla en yoghurt leveren we al aan universiteiten en bedrijfskantines. Om in de verpakking schoolmelk te stoppen, is slechts een kleine stap." Het bedrijf ziet grootse mogelijkheden. "We mikken volgend jaar op vijftig scholen in Gelderland, Overijssel, Brabant en Holland. En dat is niet veel want er zijn ruim vierduizend basisscholen", zegt Bijl. Veco doet dat trouwens niet alleen. De milieufederaties vullen het educatieve gedeelte qua menskracht in terwijl de provincies de formatieplaatsen financieren en het ministerie van LNV de website voor haar rekening neemt. Webtip P+: Eco schoolmelk