Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
20 januari 2005

Biologische ketchup beschermt tegen kanker

Volgens recent onderzoek van de landbouwonderzoeksdienst in Albany, California, hangt de concentratie van lycopeen nauw samen met de teelt- en productiewijze. Zo constateerden de geleerden dat 'fast food' ketchup zestig microgram lycopeen per gram ketchup bevatte. Gewone ketchup scoorde honderd microgram. De biologische variant spande echter de kroon: één merk haalde zelfs 183 microgram, vijf keer zoveel als de tomaat waaruit die ketchup ontsproot. "Mocht je hoge concentraties lycopeen willen, dan is de vuistregel om de donkerste ketchup uit te zoeken", stelden de onderzoekers in de New Scientist. Door er wat olie aan toe te voegen, wordt de opname van lycopeen in het lichaam verhoogd. In Nederland staat biologische ketchup, behoudens in enkele natuurvoedingswinkels, nauwelijks op de schappen. Ook voor Heinz heeft de biologische variant geen hoge prioriteit. Weliswaar introduceerde de fabrikant al in 2002 een 'organic brand' in de VS maar die wordt nog niet bij onze supermarktketens aangeboden. "Ketchup wordt van nature al als gezond beleefd", verklaart Boterman. De biologische variant van Heinz' ketchup is wel ruim verkrijgbaar aan de overkant van het Kanaal. Volgens Boterman is biologische ketchup in Engeland een 'klein' product met een stabiel tot licht groeiend marktaandeel. Wel ligt het 'in de lijn der verwachtingen' dat deze ketchup over een jaar naar Nederland komt. P+ Webtip: New Scientist
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier