Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 april 2005

Microben reinigen water... en produceren waterstof

Als het aan professor dr. Logan ligt wel. Aan de Universiteit van Pennsylvania werkt hij enige jaren aan fermentatieprocessen die waterstof opleveren. En wel zoveel mogelijk. Eerst zocht hij het in verhitting van doodgewone tuinaarde dat vervolgens gemengd werd met aardappelzetmeel, suikers of melkzuurzouten. Die stap leverde z'n team in 2002 al ruim veertig procent meer waterstof op dan gewone vergisting. Kort geleden heeft hij het over een andere boeg gegooid: kleine stroomstootjes. Het resultaat is verbluffend. Zonder dat duwtje vergisten bacteriën slechts een deel van de koolhydraten tot waterstof. Fermentatieproducten als azijn- en boterzuur bleven in dat geval over. Bij een injectie van een kwart volt zetten bacteriën echter ook deze zuren in waterstof om. De stroom is slechts een-tiende van het voltage dat afvalwaterzuiveringsinstallaties voor electrolyse gebruiken. De microbiële brandstofcel demonstreert volgens de uitvinder dat er daadwerkelijk potentieel is voor de productie van waterstof uit duurzame bronnen. Logan krijgt uit onverdachte hoek bijval. "In de biotechnologie liggen enorme kansen het probleem van de waterstofproductie anders aan te pakken", schreef 'Physics Today' in een recente uitgave. "De hoop is dat onderzoekers de moleculaire structuren en functies van eencelligen gaan imiteren in brandstofcellen." En nu maar afwachten of en wanneer Paques ook waterstofgas uit anaerobe bacteriën gaat opwekken... P+ Webtip: Onderzoek voor waterstofdoorbraak
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier