Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
23 juni 2005

Landgoed Rhederoord eerste bio-hotel Nederland

De trotse mede-egenaar van 'Rhederoord' is helemaal gek van eten en genieten. Zolang de biologische ingrediënten maar van eigen bodem komen. Van Veluwen gaat daarin heel ver. Hij wil een huisvarken houden, bijvoorbeeld. "Met collega en vriend Pierre Wind heb ik recent zelfs pauw gebraden, gevuld met kwartel. Hilarisch maar ook bloedserieus." Volgens de bevlogen topkok is de aandacht voor natuurbeleving de laatste tijd sterk toegenomen. "Mensen willen nu meer dan alleen op een zondagmiddag met hond en kinderen door het bos lopen. Dit landgoed leent zich daar uitstekend voor. 'Je wordt rijker op Rhederoord' zeg ik wel eens. Vooral innerlijk." En daarin heeft hij gelijk. Het kasteel en Gelderse landgoed werden in de 18de eeuw gebouwd en aangelegd door Willem Reynier Brantsen, een vernieuwer in de Nederlandse bosbouw. Tegenwoordig bestaat 'Rhederoord' uit twaalf hectare grond met meer dan honderd verschillende unieke boomsoorten. Opvallend aan het kasteel is het schitterende uitzicht over het IJsseldal waaraan de locatie al van meet af aan z'n bekendheid dankt. Net als Brantsen is ook Van Veluwen een vernieuwer. Ditmaal in culinair opzicht. Voor de topkok valt over pure smaak immers wel degelijk te twisten. Een kaart voert het restaurant niet. Bewust. Alles haalt men van eigen grond of uit de nabije omgeving. En z'n toeleveranciers werken in dynamische harmonie met de natuur en de seizoenen. "Biologisch is óók een heerlijk stukje vlees dat ik tot op het bot gebruik. Voor mij is dat dankbaarheid en respect voor de dood van het dier," aldus de hotelier / chef-kok. P+ Webtip: ">Hotel Rhederoord
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier