Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 november 2005

Innovaders zetten fonio op Kerstmenu

Dankzij de jaarlijkse vogeltrek tussen wetlands in Nederland en Benin zijn de menselijke banden tussen de landen inniger dan je zou verwachten. Rond 2000 kwam het West-Afrikaanse land plots in de belangstelling door de steun die Benin, met behulp van internationale gelden, gaf aan onderzoek naar biologische zeekraal in de Waddenzee. Sinds die tijd onderhouden Innovaders en Waddengoud warme betrekkingen met hun Beninese partners. "Het project heet 'La Belle Beninoise', een knipoog naar onze zuivel die er als 'La Belle Hollandaise' wordt verkocht", zegt Pepik Henneman van Innovaders. "Op een vergelijkbare manier willen wij fonio in de markt positioneren: als duurzaam product in specialiteitenrestaurants en supermarkten." Bart Salverda, student industrieel ontwerpen aan de TU Delft, heeft het van nabij meegemaakt. In opdracht van Innovaders en Waddenzuivel onderzocht hij de afgelopen twee-en-een-halve maand ter plekke hoe de nieuwe machine het gewas verwerkt, hoe de bevolking fonio beleeft en hoe de afzet geregeld wordt. "Afrikaanse toestanden", lacht hij. "De distributeur uit noord-Benin ging naar Mali voor een elektrische machine die de vliesjes van het graan haalt. Dat zou beter zijn dan een machine die op benzine draait. Om er vervolgens achter te komen dat energiebedrijven geen krachtstroom konden leveren. Pas volgende week kan hij de fonio verwerken." Fonio heeft één probleem: hoewel het gewas prima in de teeltwisseling past en zaden zelfs zeven jaar bewaard kunnen worden, bekijken Beninezen de ouderwetse hongerbestrijder enigszins minachtend. "Wat van ver komt, wordt vaak als beter gezien", legt Bart uit. "Daarom willen we het testen door het aan de elite in specialiteitenrestaurants aan te bieden. Voor streekgerechten bestaat gelukkig steeds meer belangstelling." Innovaders en Waddengoud zien het project voor zestig dorpen als uitstekende manier om duurzame landbouw te ondersteunen. "Eén kilo fonio brengt op de markt anderhalve euro op. Daarvan kan een arme boer vijf personen twee dagen voeden", aldus Pepik. Ook fonio proeven? Student Bart heeft honderd kilo foniomeel meegenomen. Daarvan zullen tijdens benefietdiners toetjes worden gemaakt. "Wij eten fonio met Kerst!' is dan ook de optimistische slogan van het project dat onder 'retoursysteem Waddenzuivel' meedingt naar de Nederlandse Verpakkingsketen Prijs van eind november. Alle verpakkingen van de biologische producent die kleiner dan éen liter zijn, worden via een retoursysteem opnieuw gebruikt. Voor elke kilo verpakking gaat een deel naar het project in Benin. "We zijn ook blij dat het AOC Friesland komend jaar bij stagebedrijven fondsen wil aanboren en haar studenten over het gewas gaat voorlichten", besluit Henneman. P+ Webtip: steun fonio project
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier