Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 maart 2006

Wintersporters aan de 'gentechnik freie' melk

Nauders geurt naar de jaren vijftig. Middenin het dorp staan de staldeuren open en wasemt een warme geur van mest en koeien over het dorpsplein. In een handkar brengen de boeren de verse melk 's avonds in antiek aandoende aluminium melkbussen naar een verzamelplaats. En dat in een drukke wintersportplaats, op het drielandenpunt tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Op de pistes spreekt men deze twee weken voornamelijk Nederlands. De biologische sector in het wintersportland is veel groter dan in Nederland, maar versnipperd. Oostenrijk kent 19 samenwerkingsverbanden van bioboeren. Samen zijn de 14.000 landbouwers goed voor 12 procent van landbouwgebied. Van alle Oostenrijkse boeren noemt 10 procent zich bioboer, ook al is de grootste groei er een beetje af. De koepel 'Bio Austria' streeft daarom naar een landelijk label, om de consument eenduidig tegemoet te treden. De keuze van reclamevoering die april vorig jaar startte blijft echter opmerkelijk. Waarom kiest de Tiroler Vollmich fabriek niet voor de aanprijzing 'biologisch' op de verpakking, maar voor het meer afschrikwekkender 'Gen Technik frei'? Is dat trouwens ook niet voor de hand liggend? Er is immers geen genetisch bewerkt gras en hooi, wat koeien eten. Of genetisch bewerkt stro. Of genetisch bewerkt water. Het kan hooguit in de koeienbrokjes met krachtvoer zitten, waar mogelijk wel gemanipuleerde bestanddelen in zit verwerkt. Tijdens de wintermaanden op stal wordt de productie van 'gewone' koeien op deze manier op hoog niveau gehouden. Lucy van de Vijver van het Louis Bolk Instituut doet momenteel onderzoek naar reclameclaims die de Nederlandse biologische sector kan gaan maken, onder meer op het gebied van gezondheid. Op het Biocongres van de Triodosbank en Biologica dit voorjaar horen we daar meer over. Over de Oostenrijkse aanpak zegt de onderzoekster: "Koeien van Nederlandse biologische boeren krijgen 's winters ook wel wat krachtvoer. En daarin mag tot maximaal 5 procent gewassen van 'gangbare oorsprong' in verwerkt worden. Dat willen zeggen: niet-biologische gewassen, zoals granen, erwten en melasse, dat van bieten is gemaakt. Dat zijn overigens geen van allen genetisch gemanipuleerde landbouwproducten, dus de kans is klein dat de koeien gentech binnen krijgen. Maar strikt juridisch gezien kun je het toch niet voor 100 procent uitsluiten. Persoonlijk zie ik de Oostenrijkse aanpak daarom als een keuze om mensen bang te maken. Je gaat bewust gevoelens van angst voor gezondheidseffecten triggeren. Dat is de keuze van de melkfabrikant. In Nederland wordt dat door de biologische sector liever niet gedaan." P+ Webtip: Foto van de gentechvrije melk
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier