Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 mei 2006

Amazoneversie van stad Amsterdam

Zitten er addertjes onder het gras? NGO's zijn zeer wantrouwend, wanneer een Amerikaan een business case maakt van de combinatie natuurbescherming en geld verdienen. Voor ons gevoel gaat er iets mis, wanneer RainTrust zelf grond aankoopt, maar de eigendomsrechten niet aan sponsoren doorgeeft. Een prachtig certificaat met daarop de GPS-gegevens van het sponsorareaal, daar blijft het bij. Initiatiefnemer David Plattner realiseert zich dat dit weerstand kan opleveren. Op de website is zijn lijst met Questions and Answers behoorlijk lang. Hij legt zelf uit: "De uitdaging was voor mij om alle ideeën van tafel te vegen die de Amazone onder een glazen stolp willen plaatsen. Ik wilde een verantwoordelijk business-concept bedenken, dat plaatselijke belanghebbenden kon overtuigen. Een economisch alternatief ook voor destructief landgebruik." Hij gebruikt daarbij ook een leuke woordspeling: ECO-nomics.

Plattner koopt land op van 'eeuwenoude Amazone-families', voordat sojaboeren dat doen. Op deze manier is begin dit jaar een stuk 'Amazon Rainforest Reserve' gevormd, dat precies de vorm en de grootte heeft van Amsterdam. Waarom deze stad? Omdat de hoofdstad volgens Plattner 'eco-conscious' is. Inderdaad geen slecht idee om van Amsterdam de 'CSR Capital of the World' te maken (Corporate Social Responsibility), zoals Deborah Leipziger in de laatste P+ ook voorstelde. Maar sinds de presentatie in de Hortus Botanicus in Amsterdam in januari is er toch niets meer vernomen van het plan.

Toch zit er zeker iets in, om tot een verantwoorde balans te komen tussen commercie en natuurbehoud. Door de waarde van CO2 is dat nu meer dan ooit goed mogelijk. Maar ook door het tropische regenwoud te beheren onder FSC-keur. Medicijnen te maken. Nieuwe soorten fruit te exploiteren. RainTrust brengt deze mogelijkheden netjes in kaart. En er staan op de website toch ook namen van grote natuurbeschermingsorganisaties, zoals het Wereld Natuurfonds.

Vanuit Nederland blijkt Jan Oosterwijk (ex-Body Shop Benelux- eigenaar) de belangrijkste pleitbezorger van RainTrust te zijn. Op de website van Plattner zegt hij: "RainTrust brengt denken op grote schaal samen met een praktische klein aanpak. Daardoor is dit een bruikbare oplossing voor de uitdaging waar de wereld voor staat. Ik ondersteun daarom RainTrust en zal er trots mijn bijdrage aan leveren..."

P+ Webtip: RainTrust
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier