Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
16 mei 2006

Zwevende steden maakbaar volgens Nobelprijswinnaar

Gerard 't Hooft heeft altijd zelf al sciencefiction boeken willen schrijven. Maar dan gebaseerd op de wetten van Newton en Einstein. Die staan toe dat de mensheid zeedorpen gaat bouwen, "waar voornamelijk telewerkers wonen�?. 't Hooft: "Maar wie serieus sciencefiction bedrijft moet natuurlijk met meer aankomen dan wat huisjes op pontons in zee. Is een in de lucht zwevende stad ook mogelijk? Het klinkt merkwaardig, maar de natuurwetten laten vrij veel ruimte voor mogelijkheden op dit punt." Het kan nog wel eens van pas komen, als de ijskappen op Groenland en Antartica echt gaan smelten.
't Hooft vervolgt: "Luchtballonnen van enige tientallen meters groot kunnen al verscheidene personen dragen en ook een groot platform is de lucht in te krijgen. Als het maar voldoende gassen meevoert die lichter zijn dan de lucht waarin het zich bevindt. Dat kan verwarmde lucht zijn, maar ook een ander gas zoals helium of waterstof. Verwarmde lucht lijkt mij echter de eenvoudigste oplossing. Op, onder of tussen enorme zeppelins kunnen pontons gebouwd worden. Hoe groter het gevaarte, hoe gemakkelijker en goedkoper het is om de warme lucht van de buitenwereld te isoleren."
Details? "In bergachtige streken zou men bijvoorbeeld op lucht drijvende terrassen kunnen aanbrengen om daar landbouw of veeteelt te bedrijven. Geheel vrij zwevende constructies kunnen vele kilometers groot zijn en permanente woongemeenschappen herbergen. Er zijn velden voor gewassen en vee en huizen en winkels van heel licht bouwmateriaal. Motoren zijn wenselijk, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt dergelijke constructies ook sturen door in hoogte te variëren."
Of het betaalbaar is, dat betwijfelt 't Hooft. Maar het kàn wel. Als we maar willen. Net als kabels van honderdduizenden meters tussen planeten en satellieten spannen, om ruimteveren te faciliteren. Of planeten in een iets gunstigere koers verleggen. Of de woestijnen omtoveren in bossen, door de stijgende zeespiegel te bestrijden met zoetwatermachines. Als we maar eens regeringen hadden, die een paar miljoen jaar vooruit dachten. Professor 't Hooft komt dit jaar met dit boekje in de top 5 van de MVO-Booklist van P+. Uitgeverij Bert Bakker. ISBN 90 351 3026X
P+ Webtip: Website 't Hooft