Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 mei 2006

Desolate vlakte Colombia nu bosparadijs

Het leek een onmogelijkheid. Bomen planten in zo'n zure ondergrond (pH 4). Paolo Lugari bedacht een list en plantte bij de bomen ook een schimmel, de mycorrhizal fungi. Deze zorgde voor bemesting, door een symbiotische relatie aan te gaan met de boomsoort die het hier redde: de Caribbean Pine. Dat was in 1984.
De resultaten vandaag zijn ongelooflijk.
. De regenval in het gebied is 10 procent gestegen, tot 110.000 kubieke meter. Het bosgebied is hierdoor een waterleverancier geworden. Het is zelfs zo kristalhelder, dat Las Gaviotas bewijst dat herbebossing een echte optie is om het tekort aan drinkwater op deze wereld te bestrijden.
. De boomsoort Caribbean Pine levert elke dag 7 tot 14 gram grondstof (hars) voor de verf- en papierindustrie. Het aftappen hiervan geeft een economische impuls aan de regio.
. Per hectare staan 500 bomen die 25 ton aan hout leveren, vermenigvuldigd met 6.000 hectare is 150.000 ton voor de hout- en houtpulpindustrie.
. Het vastleggen van de hoeveelheid broeikasgas CO2 blijkt aanmerkelijk hoger te zijn dan aanvankelijk werd verwacht. Niet alleen de bomen nemen koolstofdioxide uit de lucht op, dat doet ook de herstelde toplaag van de aarde en de rijke ondergroei. Bovendien krijgen nu ook nieuwe snelgroeiende boomsoorten een kans om op de oorspronkelijk onvruchtbare aarde te gaan groeien. Er kunnen nu ook palmen groeien, goed voor de productie van palmolie.>
. Een boom produceert 50 liter olie, oftewel 500 liter per hectare. Met de stijgende prijzen van benzine is bio-brandstof een concurrerende brandstof geworden (zoals tankhouders in Nederland al merken, nu steeds meer dieselrijders aan het experimenteren zijn geslagen met een mengsmering van slaolie, dat soms voor 60 cent de liter kan worden ingeslagen).
. Las Gaviotas is nu een kleine economische gemeenschap die werk biedt aan 200 fulltime arbeiders, zonder enige financiële steun van buitenaf.
P+ Webtip 1: Las Gaviotas
P+ Webtip 2: Aanmelding P+ Bomen planten met winst