Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
31 mei 2006

Greenpeace wil historische granen Irak redden

Irak is een van de landen, waar tienduizenden jaren geleden de westerse beschaving begon. In het vruchtbare land tussen de Eufraat en de Tigris leerden de mensen wilde graszaden te cultiveren. Hier komen de eerste graansoorten vandaan, die ervoor zorgden dat jagers zich vestigden als boeren, en waar daarna de eerste steden ontstonden. Nog steeds is Irak vruchtbaarder dan je zou denken, met die twee rivieren. Maar door de oorlog zijn de grote graansilo's van de overheid geplunderd door hongerige bewoners. Volgens de FAO (de Voedselorganisatie van de VN) zijn daarmee "bijna alle zaden voor vrijwel alle nuttige planten verloren gegaan" Irak heeft zeker 180.000 ton zaaigoed per jaar nodig, maar kan nu slechts 4 procent daarvan zelf leveren.
Door de oorlog dreigt de 'genenbank van de aarde' volgens het zelfstandige Greenpeace Magazin verloren te gaan. "De Amerikanen zijn de operatie gestart die ze Operation Amber Waves noemen. Honderden tonnen zaaigoed hebben de militairen als sinds 2004 onder boeren verdeeld. Een deel daarvan komt uit de USA. Het bedrijf World Wide Wheat uit Phoenix, Arizona, alleen al verstrekte drie soorten granen. Ook is er hybridemais van Garst Seed uit Iowa aangevoerd, een dochteronderneming van Syngenta, de op twee na grootste zaadproducent ter wereld."
Volgens de schrijver hebben de Irakese boeren geen keuze. Hun oude zaadgoed ging door de oorlog grotendeels verloren. Het is nu bijna een museumstuk geworden, een genenbank voor de wetenschap. "Wereldwijd is de soortenrijkdom sterk teruggelopen, door de moderne landbouw. In China waren er honderden jaren lang meer dan 2000 graansoorten, nu niet meer dan honderd. In Irak vind je nu nog de oorspronkelijke wilde voorvaderen, van al deze gecultiveerde soorten. Dit erfgoed kan nog goed van pas komen, wanneer de nieuwe varianten door ziektes getroffen worden.�? In het noorden van Irak is nog zo'n gebied, waar nog geen menging is tussen nieuwe en oude soorten is. "Hoe lang duurt dit nog", vraagt het Magazine van Greenpeace zich af.
P+ Webtip: Greenpeace Magazin