Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
04 juni 2006

Bosmanagement gezocht voor 800 miljoen hectare regenwoud

Het onderzoek van ITTO biedt genoeg handvaten om regenwouden te managen. Er zijn al de nodige Best Practices op deze wereld. "Vandaag weten we dat stukken tropenbos ter grootte van Duitsland in goede handen is", zei Manoel Sobral Filho, de directeur van ITTO. Dit is echter slechts 5 procent van de 814 miljoen hectare regenwoud die zijn organisatie nu goed in kaart heeft gebracht. Om een voorbeeld te geven: ook Suriname zit daar bij. Het bos staat er niet slecht voor, kan uit de rapportage worden opgemaakt. Maar dat is meer geluk dan wijsheid. De Surinaamse overheid heeft geen nationaal managementplan.
Het ITTO stelt: "Duurzaam management maakt het mogelijk om het tropenbos te behouden, zonder de waarde daarvan aan te tasten. Ook de (lokale) samenleving kan zo profiteren.�? Met andere woorden: de 12 miljoen hectare bos die elk jaar verdwijnt voor landbouw, palmolieplantages of andere niet-bosbouwactiviteiten, berooft een land in feite van een waardevolle bron van inkomsten. Het ITTO zou daarom graag al het tropenbos op aarde benoemd zien als "permanent forest estate". Volgens deze definitie zouden de landeigenaren, (vooral overheden) de bossen gaan gebruiken voor duurzame productie of als beschermde gebieden. Onder duurzaam beheer kan er wel degelijk hout gekapt worden. Maar ook kan lokale bevolking worden ingezet bij het verzamelen van noten, fruit en medicinale planten. Het rapport noemt de manier van bosbeheer volgens het FSC (Forest Stewardship Council) een goed voorbeeld, waarbijn economische activiteiten niet ten koste gaan van de biodiversiteit. Sterker nog: wanneer regeringen samenwerken met goede houtbedrijven, hebben partijen alleen maar belang bij het in stand houden van maagdelijk bos.
Op papier zou dat al kunnen. Tropische landen hebben al plannen in de lade liggen om 27 procent van 353 miljoen hectare bos te bestemmen als productiebossen. In werkelijkheid is dit slechts voor 25 miljoen hectare gerealiseerd. "Het is makkelijker om een plan te maken, dan om een plan uit te voeren�?, luidde het commentaar van de ITTO. "Ook gebeurt het dat bedrijven toezeggen zich duurzaam te zullen gedragen, maar ze gaan gewoon door met vernietigen van de bossen. Er is strak toezicht nodig."
In Azië en de landen in de Stille Zuidzee wordt slechts 14,3 miljoen hectare duurzaam beheerd, ook al zou dat op papier 55 miljoen hectare moeten zijn. In Afrika zou 10 miljoen hectare duurzaam beheerd moeten zijn, terwijl het in werkelijkheid om 4,3 miljoen hectare gaat. In Latijns Amerika zijn de verhoudingen 31 miljoen versus 6,5 miljoen. En toch is er vooruitgang, stelt ITTO. Toen de eerste onderzoeken in 1988 startten, was er niet meer dan 75.000 hectare duurzaam beheerd productiebos op de wereld, in Trinidad en Tobago. Als huidige goede voorbeelden worden Maleisië genoemd, met nu 4,8 miljoen hectare duurzaam productiebos, Bolivia 2,2 miljoen, Brazilië (1,4 miljoen hectare) en Gabon met 1,5 miljoen hectare. Onder FSC-toezicht staat wereldwijd 10,5 miljoen hectare.
Het is nu zaak dat overheden de bosbouwsector voorrang geven. Daarbij moet ook gedacht worden aan: productie van schoon water en een vergoeding voor de CO2-compensatie. "Een duurzaam beheerd productiebos kan dezelfde biodiversiteit behouden als een ongestoord bos", volgens ITTO. Zullen wij deze week de ITTO eens laten weten dat wij Nederlanders kunnen helpen. We hebben toch in Wageningen een Universiteit waar al jaren tropische bosbouwers afstuderen? Waar zij die allemaal?
P+ Webtip: Aanmelding P+ Mobiliseert
P+ Webtip: Programma 'Bomen kopen met winst'
P+ Webtip: ITTO-rapport