Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 juni 2006

Honda presenteert biobekleding van mais

Echt een heel aardig persbericht. De Auto-RAI doet namens de Japanse autofabrikant net alsof het als congresorganisatie boven de eigen markt staat. "Tot voor kort durfden autofabrikanten het niet aan om materialen op basis van plantaardige stoffen te gebruiken voor zichtbare onderdelen in het interieur. Er werden vraagtekens gezet bij de duurzaamheid en de esthetische waarde van deze materialen. Honda heeft nu een stof ontwikkeld die door zijn gladde oppervlak zacht aanvoelt en daardoor uitermate geschikt is voor het gebruik in het interieur van auto's. Het materiaal is bovendien duurzaam en verkleurt ook bij langdurige blootstelling aan zonlicht niet."
En verder: "Behalve als stoelbekleding, kan de nieuwe stof ook worden gebruikt voor het bekleden van de portieren en dakhemel, en als materiaal voor de vloermatten. De eerste auto waarin deze nieuwe stof zal worden toegepast, is een geheel nieuw ontwikkeld model met aandrijving via een brandstofcel. Honda brengt deze auto binnen drie jaar op de markt. Vanaf 2009 is het de planning om de revolutionaire nieuwe stof ook in de andere Honda productiemodellen te introduceren."
Over de stof: "Het nieuw ontwikkelde bio-materiaal op basis van plantaardige grondstoffen draagt daar in grote mate aan bij. De productie van de stof kost 10 tot 15 procent minder energie dan die van een soortgelijk materiaal op basis van aardolie. Daarnaast absorberen de planten die als basis dienen voor het materiaal CO2 uit de lucht. Het gebruik van plantaardige materialen vermindert de uitstoot van CO2 per auto aanzienlijk."
Nu zijn wij eigenlijk alleen nog benieuwd van welke planten deze stof wordt gemaakt. En hoe het er uit ziet. Dat laat de RAI niet zien. Maar wel de site van het Green Car Congress en Honda zelf. We moeten denken aan een egale beige stof. Het ziet er bijna uit als een zeem. Uit de technische specificaties blijkt dat er als grondstof is gekozen voor mais. En toch een petroleumproduct... "A polyester material called PPT (polypropylene terephthalate) is the basic material of the bio-fabric. PPT is produced through polymerization of 1-3PDO (propanediol), which is produced from corn, and terephthalic acid, a petroleum-based component. In order to improve stability as a fabric, Honda applied a multi-thread structure for the fiber. In addition, unprecedented aesthetic properties were achieved by leveraging the flexibility of this fiber."
P+ Webtip: Biobekleding Honda