Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
06 juni 2006

Duurzaam cremeren in kartonnen doos

Britten laten zich nauwelijks meer begraven. Driekwart van de eilandbewoners laat zich liever cremeren, in een van de 250 crematoria die het eiland rijk is. Een crematie is ooit beschreven als de meest milieuvriendelijke manier om tot stof weder te keren. Want: minder ruimtebeslag. Dat standpunt is vandaag niet meer houdbaar. Er gaat immers zo'n partij hitte verloren bij zo'n crematie, niet normaal meer. De branche mag nu ook nadenken over het verminderen van de bijdrage aan de opwarming van de aarde.
Het is echt geen zieke grap. De woordvoerder gezondheid van de Tory-partij, Tim Loughton, heeft het Britse ministerie van Handel en Industrie benaderd. Hij wil dat crematoria gestimuleerd worden om de enorme stoten energie te hergebruiken. Of in ieder geval te onderzoeken of de verbrandingsovens efficiënter kunnen opereren. Zijn suggestie: laat lokale scholen meeprofiteren van die hitte, of het plaatselijke bedrijfsleven. "Er is een enorme verspilling van energie, in zulke plaatsen. Het moet heel makkelijk zijn om dit op een constructieve manier te hergebruiken", aldus de politicus. Een crematorium stookt de hitte op tot 850 graden Celcius.
En daarmee staan de crematoria nu op de politieke kaart. Daar komt ook nog een ander recent aandachtspuntje bij. De Britten maken zich ook al zorgen over luchtverontreiniging door het verbranden van vullingen in tanden en kiezen. De uitvaartindustrie is daarom onlangs verzocht speciale filters aan te brengen.
P+ Webtip: Britse crematoriumdiscussie