Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
21 juli 2006

Valid Express wint de Slag om de Sociale Ondernemingen

Wie houdt niet van Nicolette Mak? Maar als ze boos wordt... Ze startte het unieke koeriersbedrijf omdat haar gehandicapte broertje nergens aan het werk kwam. Inmiddels heeft ze twintig eigen auto's door Nederland rijden, en klanten met klinkende namen, waaronder SNS Reaal, Achmea en KLM. Vorig jaar maakte ze voor het eerst na de start zes jaar geleden een kleine winst: "Het was spannend. 146 Euro in de plus."
Dit jaar kreeg Nicolette het aan de stok met de minister van Sociale Zaken De Geus. Ze kreeg voor voor de vestiging in Den Haag wel wat steun van de overheid, maar voor een kantoor in Utrecht niet. Zegevierend verliet ze Hofstad weer. De Tweede Kamerleden Jet Bussemaker en Bibi de Vries dienden een motie in, die op 13 juni de meerderheid haalde. Wij citeren in telegramstijl: "Verzoekt de regering te onderzoeken hoe sociale ondernemingen ondersteund kunnen worden in hun opbouwfase. En daarbij de gedachte van besparingen op uitkeringen en ontwikkeling van kennis en sociale innovatie te betrekken. Alsmede de bruikbaarheid van de Belgische variant van een investeringsfonds te onderzoeken dat leningen verstrekt aan sociale ondernemingen."
Nicolette: "Elke arbeidsplaats bij Valid Express levert de samenleving een besparing van 30.000 euro op. Je bespaart uitkeringskosten. Dan mag je toch wel iets verwachten van de politiek. Van de uitkeringsinstanties krijgen wij geen enkele medewerking. Die doen echt niets om hun klanten aan een zinvol bestaan te helpen. Wij konden starten door steun van heel veel organisaties, zoals Doen Participaties, het VSB Fonds, de stad Amsterdam en heel veel anderen. Maar het kost ook veel werk, om aan de voorwaarden van deze instellingen te voldoen. Je moet er echte een accountant op zetten. Dat kost ook een hoop geld. Misschien is zo'n nationaal investeringsfonds voor sociale ondernemingen wel een goed plan."
P+ verzorgt op de conferentie 'Sociaal Ondernemen' in Amsterdam de Wake Up Call, in de vorm van een videoboodschap 's ochtends vroeg. Aanmeldingen via congresbureau Rostra.
P+ Webtip: Aanmelding Sociaal Ondernemen