Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
28 augustus 2006

P+ Hete Zomeroverzicht: klimaatnieuws

Was de hittegolf nu een 'hardnekkig hogedrukgebied' zoals een enkele sneeuwdeskundige beweert? Of heeft het toch iets met klimaatverandering te maken? Eén hete zomer maakt nog geen warmere aarde. Wetenschappers zien echter wel een patroon ontstaan: de temperaturen op aarde stijgen...
P+ webtip: Consensus klimaatverandering
Eerst waren het een handvol NGO's. Maar daarna schaarden twaalf staten, drie steden en een eiland zich achter de klacht dat de EPA de 'Clean Air Act' niet goed uitvoert. En toen nam het Amerikaanse Hooggerechtshof ook de beroepszaak aan. Volgens de aanklagers zijn CO2 en andere broeikasgassen 'gevaarlijke vervuilers' die net als lood en zwavel behandeld moeten worden. Krijgen ze gelijk, dan is Bush wettelijk verplicht de uitstoot van auto's en energiecentrales te beteugelen. De uitspraak wordt volgend jaar zomer verwacht.
P+ webtip: Hooggerechtshof VS: is CO2 vervuilend?
Nuon is van plan een energiecentrale van maar liefst 1200 MW aan de Eemshaven te bouwen. Deze Magnum centrale zal kolen en biomassa gaan vergassen en aardgas voor pieklast inzetten. Bij Nuon's Willem-Alexander Centrale in Buggenum (L.) is deze technologie wereldwijd het eerst gedemonstreerd. Nu wordt het dus serieus commercieel. Milieuorganisaties staan welwillend tegenover de plannen omdat deze centrale aanzienlijk op CO2 uitstoot zal gaan besparen.
P+ webtip: Kolenvergasser Eemshaven
Rudy van der Blom en Marcel Artz, directeuren van de hightech start-up Maxxun, hebben de jaarlijkse Altran Award van de gelijknamige stichting voor innovatie gewonnen. En terecht. Dankzij hun LSC (of luminescent solar concentrator) kunnen investeringen in zonneceltechnologie halveren. De oplossing is bijzonder elegant: de fluorescerende laag absorbeert het licht en straalt het vervolgens, op een optimale golflengte, opnieuw en volledig gereflecteerd naar de zonnecel terug. Hierdoor kunnen de zonnecellen, bij een gelijkblijvende elektriciteitsopbrengst, aanzienlijk kleiner worden. Maxxun verwacht binnen zes jaar te concurreren met het huidige elektriciteitsnet.
P+ webtip: Altran Award