Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
30 augustus 2006

Samsung wast poepluiers met zilver

Je kan niet bepaald zeggen dat de SilverCare Washing Machine de wereld stormachtig verovert. Het eerste persbericht van Samsung over de introductie dateert zelfs al van 2003. Daarin lezen we over een wonderbaarlijk nieuwe sterilisatietechniek, die gebaseerd is op zilverdeeltjes op nanoschaal. Deze maken het mogelijk om 99,9 procent van alle bacteriën in vuil wasgoed te doden. Met koud water nog wel. Ook het binnenste van de wasmachine wordt bij elke wasbeurt gesteriliseerd, om te voorkomen dat nieuwe geurbacteriën ontstaan.
Hoe werkt het? Zet de machine op de stand Silver Sterilization. De vuile kleding of poepluiers worden dan bedekt met een laagje zilveren nanodeeltjes. En die doen de rest, zonder chemische geurstoffen. Dertig researchers ontwikkelden de nieuwe techniek. Senior Vice President Lee Hak-soo van Samsung Electronics Digital Appliance Division was er heel trots op: "Samsung is leidend in het ontwikkelingen van gezondheids- en milieuvriendelijke consumentenelektronica. Deze wasmachine getuigt van de hoogste staat van ontwikkeling." Hij verwachtte dat de wereldmarkt helemaal klaar was om meer dan een miljoen van deze wasmachines te kopen, voor een prijs van om en nabij de duizend euro. Maar daar heeft hij zich in vergist.
De zilveren sterilisator viel pas deze zomer op, toen hij aan de Westkust van de Verenigde Staten werd geïntroduceerd. Te San Francisco wonen precies die mensen, die altijd bereid zijn om baanbrekende milieutechnologie uit te testen. Maar de reacties waren gemengd. "Stop met die chemische wasmiddelen", kopte Wired Magazine dolenthousiast. "Zelfs als kinderen dit zilverwater zouden drinken, worden ze niet ziek". De makers van The Green Guide plaatsten echter nogal wat vraagtekens. Zijn we vergeten dat zilvermijnen niet al te schoon zijn? Dat het maken van zilvernanodeeltjes extreem veel energie kost? En is zilvernano in het afvalwater eigenlijk geen pesticide, omdat het een anti-bacteriemiddel is? Is het echt nodig om in 100 procent steriele kleding rond te lopen? Is de allernieuwste generatie ouderwetse wasmachines eigenlijk niet beter? The Green Guide besloot vervolgens een nieuwe machine uit Nieuw-Zeeland aan te bevelen: de Fisher & Paykel Intuitive Eco Washer. Ook dit niet in Nederland verkrijgbare apparaat meet eerst hoe zwaar het wasgoed is. En uit welke stoffen het bestaat: wol of katoen of wat dan ook. De temperatuur en de hoeveelheid benodigd waswater wordt automatisch ingesteld. Het apparaat is bovendien heel wat goedkoper dan die van Samsung: 625 euro.
Wijzelf vroegen ons nog af waar je als consument in hemelsnaam zilvernanowaspoeder zou moeten kopen. En wat dat dan zou moeten kosten. Maar gelukkig zijn wij alweer een tijdje uit de luiers.
P+ Webtip: Samsung Zilverwasmachine