Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
31 augustus 2006

Koeien Campina eten alleen verantwoorde Braziliaanse soja

De goede soja komt komt vooralsnog van grote tot middelgrote boeren in Brazilië. Later misschien ook van kleine boeren die zich bundelen in een boerencoöperatie. De leveranciers zijn gecertificeerd volgens de zogenaamde Basel-criteria en nemen daarmee afstand van ontbossing en schending van arbeiders- en landrechten. Sanders: "Onze verantwoordelijkheid stopt niet bij het eigen erf."
Tot die conclusie kwam men na overleg met Solidaridad en het Wereldnatuurfonds, twee hulporganisaties die proberen de schadelijke gevolgen van de sojamonocultuur te beperken. De oprukkende grootschalige sojacultuur bedreigt de Amazone en andere natuurgebieden van Latijns-Amerika en gaat vaak gepaard met grove uitbuiting van de landarbeiders.
Jan Gilhuis van Solidaridad: "We hopen dat dit initiatief in Nederland navolging krijgt, en dat hiermee ook een signaal wordt afgegeven richting de grote boeren en grote bedrijven in Latijns-Amerika dat maatschappelijk verantwoorde teelt anders kan en moet. Gezien de problematiek van de soja-expansie is deze stap van Campina een belangrijke ontwikkeling."
In twee jaar tijd wil Campina groeien naar 40.000 ton maatschappelijk verantwoorde soja. En het einddoel is om binnen een periode van 3 tot 5 jaar, maar uiterlijk eind 2011, 150.000 ton maatschappelijk verantwoorde soja te reserveren. Deze hoeveelheid is goed is voor alle ledenmelk die Campina jaarlijks in Nederland, Duitsland en België verwerkt.
Bovendien Campina wil volgend voorjaar in Nederland een speciale 'gezonde' melk op de markt brengen, met 10 procent minder verzadigde vetzuren en 20 procent meer onverzadigde en twee keer zoveel Omega-3 vetzuren. Voor de productie van deze melk zullen zo'n zeshonderd van de ruim zesduizend Campina-boeren worden ingeschakeld. Zij moeten aan diverse eisen voldoen, zoals weidegang. Geen overbodige luxe, volgens topman Sanders: verduurzaming en innovatie zijn noodzakelijk om marktleider blijven.

P+ Webtip: Campina over soja
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier