Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
05 september 2006

Duurzame tassenbol eindelijk bij de super

Het burgerinitiatief van mevrouw Buitenhuis werd ruim anderhalf jaar geleden geboren. "Waarom hebben we wel allerlei manieren om papier, glas en kleding in te zamelen maar doen we dat niet met plastic zakken?" zo vroeg ze zich af na het lezen van een aantal artikelen over plastic zwerfvuil in de zich ontwikkelende landen. "In Bangladesh verstoppen zelfs de riolen. Met allerlei nare ziekten tot gevolg, ziekten die vooral kinderen treffen. Als moeder vind ik dat natuurlijk verschrikkelijk.."
Vervolgens viel haar oog op een ideeënwedstrijd voor het milieu in het NRC Handelsblad. Ze stuurde haar idee in en werd, tot haar eigen verbazing, éen van de winnaars. Dat gaf voldoende stimulans door te gaan. Buitenhuis belde een aantal instanties en kwam bij Greenwish uit, een ideëele stichting die burgerinitiatieven op het gebied van het milieu ondersteunt. "Met hun hulp en netwerk heb ik een subsidieaanvraag bij het ministerie van VROM ingediend. En weer werd m'n project er als kansrijk uitgepikt."
Kansrijk is haar recyclingproject zeker. Recent geleden heeft onderzoeksinstelling IVAM een quick scan uitgevoerd naar de mogelijke voordelen van de inzameling van plastic zakken. Uit die scan kwam naar voren dat 14 miljoen zakken per jaar worden bespaard als 10 procent van de supermarktklanten een gebruikte tas uit de tassenbol grabbelt. "Dat scheelt tonnen aan plastic zakken. En tonnen aan schadelijke CO2 uitstoot. Die gegevens motiveren me opnieuw", zegt de milieubewuste vrouw.
Om draagvlak voor dit burgerinitiatief te scheppen, benaderde Buitenhuis allereerst de hoofdkantoren van supermarkten. Die scheepten haar af met 'het wordt toch een vieze boel'. En 'de ene dag wil de klant melkpakken inzamelen, de andere dag eierdozen'. Caroli ging echter niet bij de pakken neerzitten en hield presentaties voor semi-zelfstandige franchisehouders. Die gingen er wel op in. "Nu doen vijf supermarkten mee, verspreid over Amsterdam. De een zit in Zuid, de ander in de Indische buurt, en weer twee andere op IJburg en Zeeburg", zo klinkt het trots.
P+ webtip: Burgerinitiatief 'De Tassenbol'
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier