Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
07 september 2006

Triodos maakt belastingvrij beleggen in Carré mogelijk

Peter Blom, directievoorzitter van Triodos Bank: "Beleggen in cultuur is maatschappelijk gezien misschien wel de meest productieve investering die je kunt doen. Zonder een inspirerend cultureel leven vraag ik me af of we bijvoorbeeld wel tot succesvolle innovaties in het bedrijfsleven komen."
De nieuwe regeling is vergelijkbaar met de succesvolle fiscale Regeling Groenprojecten. Triodos Cultuurfonds investeert onder meer in musea, concertgebouwen, schouwburgen, galerieën, broedplaatsen, ateliers en kunstenaars. Triodos Cultuurfonds investeert minimaal 70 procent van het fondsvermogen in projecten die door het ministerie van OC&W zijn gecertificeerd met een Cultuurverklaring. Deze projecten komen in aanmerking voor een extra voordelige financiering. Tot de eerste investeringen behoren gevestigde culturele instellingen zoals Koninklijk Theater Carré, het Nationaal Glasmuseum Leerdam, de Stadsschouwburg in Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ en het Stedelijk Museum te Amsterdam. Maar ook zogenaamde broedplaatsen krijgen een kans om te groeien, zoals Smart Project Space, Marci Panis en 1800 Roeden. Het fonds investeert daarnaast in artiestenopleidingsinstituut Continental Sound Music in Rotterdam, het Korzo theater in Den Haag en atelierverhuur Stichting Werkruimte Kunstenaars Utrecht (SWK).
De aandelenemissie van Triodos Cultuurfonds start op 13 september en sluit op 27 oktober. De eerste handelsdag aan Euronext Amsterdam is 1 november 2006. Triodos Cultuurfonds streeft naar EUR 25 miljoen aan inschrijvingen in de introductieperiode . Binnen enkele jaren verwacht het fonds dat het fondsvermogen zal doorgroeien tot EUR 250 miljoen. De uitgifteprijs per aandeel bedraagt bij introductie EUR 25.
Beleggers in het nieuwe Triodos Cultuurfonds krijgen als welkomstcadeau een genummerd kunstwerk van het ontwerp voor het mooiste 50 gulden biljet ooit, de Zonnebloem. Dit biljet is ontworpen door Prof. Ootje Oxenaar en Hans Kruit. Het gele 50 gulden biljet kwam in 1982 uit en is onderdeel van een serie van drie bankbiljetten die Oxenaar ontwierp: de Snip (100 gulden), de Vuurtoren (250 gulden) en de Zonnebloem (50 gulden).
P+ Webtip: Triodos Cultuurfonds
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier