Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
11 september 2006

Adriana Bertini maakt anti-aids jurken van condooms

Ze geniet zo langzamerhand wereldfaam. Op elke grote aids-conferentie hangen haar bizarre jurken. Ze kende ook al exposities in Barcelona. Toch is ze met deze kunstwerken al een hele tijd bezig, sinds 1996 zelfs. Toen gaf iemand haar een doos met daarin 144 condooms. Het was geen uitgelaten liefdesverklaring, maar puur functioneel. Ze werkte als vrijwilliger bij een aids-organisatie in Florianópolis, in haar geboorteland Brazilië.
"Maar de uiterste houdbaarheidsdatum was verstreken", vertelt ze. "Ik maakte er eerst haarbanden van. Toen kwam ik op een idee. Een jaar later had ik al een modeshow, met mijn eerste condoomjurken. Ik beschouw het als sociale kunst. Mijn jurken maken aids-bestrijding beter bespreekbaar. Tieners zien mijn jurken in de krant. Ze leveren er thuis commentaar op. Het is een mooie aanleiding om in het gezin over veilige seks te beginnen. Dat is niet altijd voor iedereen makkelijk."
De jurken zien er op haar website schitterend uit. De kleuren van de condooms doen het hem. Er is zelfs een knaloranje exemplaar, dat wij met terugwerkende kracht als mooiste Wuppie van het hele WK benoemen (zoek: Obras - figurinos - tweede pagina) Misschien iets voor de komende Europese kampioenschappen?
Sommige carnavalsjurken zien er uit alsof er een mythische vogel is neergestreken, inclusief groene verenpracht. En mocht het feest een tikkie uit de hand lopen...
P+ Webtip: Condoomjurken