Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
12 september 2006

Papiermaker Stora Enso herplant regenwoud Brazilië

De papierindustrie gaat wereldwijd door een dal. Ook wereldmarktleider Stora Enso sloot en verkocht het afgelopen jaar maar liefst acht fabrieken, onder meer in Duitsland, Finland en Frankrijk. Vooral de Franse vestiging is het slachtoffer van de in de tropen veel sneller groeiende eucalyptusboom. De kans bestaat dat dit jaar ook de Nederlandse Berghuizer papierfabriek afgestoten wordt. De CFO van Stora Enso wilde hier nog niet op ingaan. Een complimentje aan deze, tamelijk duurzaam opererende fabriek: "Er zijn dit jaar heel veel verbeteringen doorgevoerd. Stuk voor stuk zijn de beoogde targets gehaald."
Het papiergebruik in de westerse wereld groeit echter nauwelijks meer. De vraag van krantenpapier neemt zelfs af, zeker in de VS. Ryöppönen: "Hoe welvarender een land is, hoe meer papier er wordt gebruikt. Hier gebruiken wij per persoon 350 kilo papier per jaar. In China op dit moment nog slechts 25 kilo. Daar zijn voor ons groeimogelijkheden." Probleem voor Stora Enso: China heeft geen plantagebossen. Meest dichtstbijzijnde reserves zijn in Rusland te vinden. Ander probleem, volgens Ryöppönen: "Je moet vandaag kunnen voorspellen of die fabriek die je nu neerzet over twintig jaar op een goede plek staat en het papier maakt, waar op dat moment de meeste vraag naar is. Pas na tien tot vijftien jaar begint zo'n investering winst op te leveren."
Een grote papierafname verwacht hij niet in Brazilië. Toch kocht Stora Enso daar 45.000 hectare grond aan, in Rio Grande do Sul, in het uiterste zuiden van het land. En ook nog eens 26.000 hectare in de buurstaat Uruguay. Ryöppönen: "Ik had een gesprek met mijn zoon van achttien. We hadden het over papier. Hij vertelde dat hij altijd opmerkingen kreeg wanneer hij een nieuw velletje pakte: 'daar gaat weer een boom'. Papiergebruik wordt op dit moment als negatief beoordeeld. Feit is dat onze leveranciers voor elke gekapte boom een nieuwe terugplanten. En dat wij, ook door wettelijke verplichtingen, nu zelfs 20 tot 50 procent meer aanplanten dan wij voor onze papierproductie nodig hebben. Deze aanplant is een bijdrage aan het uit de lucht halen van het broeikasgas CO2 en het voor lange tijd vastleggen daarvan. Denk aan zestig tot tachtig jaar. Ik voel dit als iets heel goeds. Beter in ieder geval dan het uit de grond halen van olie, zonder er iets voor in plaats te zetten."
Ziet Ryöppönen wèl het gebruik van gecertificeerd papier stijgen in de westerse wereld, zoals papier met het FSC-label? "Oh ja zeker. Ik zie geen andere mogelijkheid. Het wordt door klanten als een positieve zaak gezien. Het vormt een extra verkoopargument. Het zal wel iets duurder zijn. Maar wanneer je er efficiënt mee omgaat, hoeft dat geen probleem te zijn. Wijzelf bieden papier onder verschillende certificeringen aan, waaronder ook het FSC-label. Ik kan alleen niet de snelheid voorspellen, waarmee het gebruik van deze producten zal stijgen. Dat blijft een vrije keuze van de klanten." Ryöppönen kent Nederland een beetje: hij verruilde in 2003 zijn tijdelijke positie als eerste financiële man bij Ahold voor die bij Stora Enso.

P+ Webtip: Ryöppönen en Stora Enso