Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
22 september 2006

Fly Wars: biologische oorlogsvoering met roofvliegen

Het lijkt een beetje gekke ingangsdatum: 1 oktober. Wie verzint zoiets? Van vliegenplagen in de winter heeft nog nooit iemand gehoord. Maar het is voorzorg. Als een biologische boer niet op tijd stopt met middelen om vliegen te bestrijden, bestaat de kans dat hij volgend jaar zijn eigen roofvliegen doodt. Want: volgend jaar moeten biologische boeren poppen van roofvliegen inslaan. Dan komen de gewone vliegen tevoorschijn. En dan volgt dus een heel interessant gevecht op leven en dood. Hoeveel manschappen roofvliegen moet een biologische boer inzetten om er voor te zorgen dat de gewone rotvliegen zich niet voortplanten?
Hoe lossen gewone varkensboeren het vliegenprobleem nu op? In de handel is het middel 'Madendood' van Lerectron verkrijgbaar. Dat doet precies wat de naam zegt: wanneer een vlieg eitjes legt in de mestput, doodt het de maden die daar uit komen. De werkzame stof heet Diflubenzuron. Ook daar moet een boer niet te laat mee zijn, want de stof begint pas na een week te werken. Je moet dus eigenlijk goed in de gaten houden wanneer de vliegen eieren leggen. Heeft een boer geen zin om de leefgewoonten van de vlieg te bestuderen? Dan spuit hij preventief gewoon middeltjes als Resoluut. Of smeert middeltjes als Flybait op de plekken waar vliegen graag zitten. De wanden, de zolder, de balken. Op de verpakking staan wel waarschuwingen: "Let er op dat u Flybait buiten het bereik van uw varkens houdt". Ook is er een professionele elektrische vliegenval The Flykiller, die maar liefst 35 procent meer vliegen vangt dan het normale blauwe licht. En de Fly Glue Spider Web lijmflap. Deze flap vormt volgens de reclametekst "door zijn vormgeving, lokstof en kleur een onweerstaanbare rust- en eetplaats voor vliegen".
Saaie boel, zo'n reguliere varkensstal. Van een biologische varkensstal kun je een spannende film maken: Fly Wars. Vanzelfsprekend met de Soundtrack van Star Wars er onder. Met hels geweld zien we dat de agressor al meteen aan het schieten is. Met brutale zweefduiken vallen ze de varkens aan. Het is voorgoed met de rust van de dieren gedaan. Onder veel suspense hangt de biologische boer de poppen van roofvliegen op. Is hij al niet te laat? Gaat de stal al niet ten onder? De varkens zijn wanhopig. Romantische vioolmuziek zwelt aan. Daar komen de poppen van de roofvliegen uit... Eerst nog wat onwennig. Om de spanning er in te houden gaan er eerst een paar kapot. Een paar snappen ook niet in wat voor omgeving ze terecht zijn gekomen. Maar, er blijft een eensgezind squadron over. Paukenslagen. Donder! Ten aanval! Scheervluchten. Bliksemslagen. De vijand wordt verslagen! In de strijd worden twee roofvliegjes verliefd. Ze trekken zich terug, op een balk. Dan gaat de staldeur open. Tegelijkertijd met de boer komen er weer nieuwe stinkvliegen binnen, die rechtstreeks naar de mestput gaan om zich daar voort te planten...
P+ Webtip: Biologische vliegenbestrijding