Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
17 september 2006

Breda voorbeeldstad door allochtoon vrouwennetwerk

Loco-burgemeester Marja Heerkens legt uit waarom juist voor vrouwen is gekozen. "Via de vrouwen bereik je de kinderen en trek je de kerels uiteindelijk ook wel mee", aldus Heerkens, "Als vrouwen in hun kracht staan, vormt zich als vanzelf een ketting van anderen achter hen."
Geen gek idee, vond de jury van de Stichting DOEN. Ze was zo onder de indruk dat ze Heerkens 50.000 euro heeft gegeven om het project uit te breiden. De stichting bestaat immers 15 jaar en trakteert. Uiteraard geeft DOEN niet aan de eerste de beste. Voordat het zover kwam, moest Breda wedijveren met 32 anderen gemeenten in een pittige wedstrijd om de prijs voor het beste project voor Sociale Cohesie. De jury heeft daarbij onder andere gekeken naar de duurzaamheid en een deugdelijk financieel beleid. De juryleden vonden het nog knap lastig om tot een verantwoorde keuze te komen. Ook het project 'To (L)earn respect' van de gemeente Heerlen en de 'Union' uit Tilburg haalden de tweede ronde. Maar uiteindelijk was unaniem voor 'Ketting en Kracht' gekozen. En wel omdat dit project zich van alle anderen onderscheidt omdat dit het grootste maatschappelijk draagvlak creëert.
Heerkens kan het geld goed gebruiken. De bedoeling is dat er de komende twee jaar nog 25 vrouwen de wijken in trekken. De gemeente steunt nog eens 300 allochtone vrouwen door trainingen aan te bieden waarbij zij kunnen leren zich te verwoorden. De bedoeling is dat deze vrouwen zich actief inzetten om de leefbaarheid te verbeteren via bijvoorbeeld huurdersverenigingen en besturen van buurthuizen. Die vrouwen moeten uiteindelijk drieduizend mensen bereiken.
P+ Webtip: Stichting DOEN