Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
19 september 2006

Vlaamse kok Frank Fol biedt scholen Groentebom aan

Wie is Frank Fol? Volgens zijn website is hij, "net als alle jongetjes, in een kool geboren." Ook schrijft hij: "Aan deze natuurlijke en ietwat bovennatuurlijke gebeurtenis, heb ik een zwak voor groenten overgehouden. Een zoete voorliefde die in de loop der jaren nieuwsgierigheid is geworden en vervolgens een ware hartstocht. Dit alles in het hartje van mijn geboorteland België, een klein paradijs waar de teelt van het "fruit" der aarde een kunst op zich is! Sindsdien heb ik altijd in bewondering gestaan voor moestuinen en groenten marktkramen. De kleuren, de vormen, de glans, het gebladerte, de stelen en de geuren doen mij denken aan de toebereidselen van een feestmaal."
De kok uit Meldert gelooft niet dat het "gezondheidsargument" werkt, dat ouders gebruiken om hun kinderen groenten te laten eten. Laat daar die domme Hollanders maar ruzie over maken, die elkaar zowat vermoorden tijdens discussies over de vraag of biologische groenten gezonder zijn dan reguliere groenten. Je moet groenten vooral mooi maken, vindt hij. Bij tests in enkele lagere scholen vond meer dan de helft van de kinderen de Smaakbom bij de eerste lepel al lekker. Fol stelt: "Dat is immens veel als je rekening houdt met de moeilijke relatie tussen kinderen en groenten, Al heb ik er natuurlijk ook wel voor gezorgd dat in de Smaakbom alleen kindvriendelijke groenten zitten: bloemkool, peultjes, wortelen. In de Smaakbom zal nooit witloof zitten. Dat is een typische groente die je pas op latere leeftijd leert te appreciëren."
Inmiddels is wetenschappelijk vastgesteld hoe dat zit. Onderzoekers van het Monell Chemical Senses Centre in Philadelphia ontdekten genen die verantwoordelijk zijn voor onze smaak. Zo komt het dat sommige mensen broccoli en rapen bitter vinden terwijl anderen er dol op zijn. De smaak kan bij sommige mensen geëvolueerd zijn, suggereren de wetenschappers, omdat hun voorouders leefden in gebieden waar het eten van sommige groenten gevaar opleverde. Maar de genen bepalen natuurlijk niet alles. Ook leeftijd speelt wellicht een rol, zeggen de onderzoekers. Sommige mensen kunnen tijdens hun kinderjaren zeer gevoelig zijn voor bittere smaken, zoals die van witlof, maar die gevoeligheid blijkt soms te verminderen met de jaren.
P+ Webtip: Recepten groentekok Frank Fol
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier