Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
27 september 2006

FNV: Overheid moet in 2008 arbeid duurzaam inkopen

Nederland telt inmiddels 11 procent aan etnische minderheden, die al werk hebben of werk zoeken. In steden als Rotterdam en Amsterdam ligt dit percentage van de beroepsbevolking op 27 procent. Evenredigheid zou betekenen dat een Amsterdams bedrijf dat een klus voor een overheid wil doen, eerst moet aantonen dat er op de 100 medewerkers toch zeker 27 mensen afkomstig uit etnische minderheden op verschillende functieniveau's werken.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius gelooft niet zo in de rooskleurige verhalen, die steeds meer de ronde doen. "Ik zie dat de Task Force Jeugdwerkloosheid nog steeds heel veel jongeren van buitenlandse afkomst onder de snelbinder heeft zitten. Niets voor te vinden. Tegelijkertijd doet iedereen nu alsof het allemaal wel goed komt. Want: de grote Babyboom-generatie gaat zo langzamerhand met pensioen. Daardoor vallen er banen open. En het gaat goed met de economie. Fluitje van een cent, allemaal. Bedrijven hebben allemaal de beste bedoelingen, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Nou prima, als het allemaal zo makkelijk is. Dan kan de overheid ook makkelijk eisen stellen aan bedrijven die opdrachten krijgen. Laat maar even zien wat je hebt gedaan, om etnische minderheden werkelijk een kans te geven."
De FNV wil niet terug naar de Wet Samen. Deze verplichtte werkgevers om een administratie te voeren over het aantal werknemers, afkomstig uit etnische minderheden. De meeste bedrijven begonnen hier niet eens aan. "Werkgevers werden gek van de administratieve lasten. Toch bieden de normen uit deze wet wel houvast", zegt beleidsmedewerkster Jetty Becking van de FNV.
P+ Webtip: FNV e-Zine