Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 september 2006

ASN Bank belegt winstgevend in schoonmakers Ivoorkust

Het ASN Milieu & Waterfonds is een verzameling bedrijven in innovatieve sectoren als waterbehandeling, duurzame energie en recycling. De ASN selecteerde uit meer dan twaalf landen de beste ondernemingen, op dit gebied. Briljante uitvinders zijn het vaak.
Badger Meter uit de VS (koerswinst 179 %) produceert onder meer watermeters. Maar dan net wat innovatiever. De waterstand zelf opnemen hoeft niet meer. De meteropnemer rijdt door de straat en vangt met de computer de gebruikte kubieke meters leidingwater op.
BWT-Best Water Tech uit Oostenrijk (koerswinst 126 %) is in staat in een stap water zuiveren, of het nu drinkwater is, water voor de airco, voor hotels of de industrie. Al naar gelang de vraag kunnen zelf ontwikkelde filters worden ingezet, waterverzachters, desinfecterende UV en ozon-machines. Ook wanneer er gevaar van legionella-besmetting bestaat.
BioteQ Environmental Tech uit Canada (koerswinst 126 %) bouwt onder meer complete waterzuiveringsinstallaties. Maar wel heel bijzondere. In Colombia gaat bijvoorbeeld een techniek worden toegepast om water te zuiveren dat vervuild is geraakt door cyaniden. Dat wordt gebruikt om stofgoud te winnen en is een ramp voor het milieu. BioteQ haalt de vervuilende metalen er weer uit.
Abengoa S.A. uit Spanje (koerswinst 105 %) heeft een erg leuke Amerikaanse dochter. Biobrandstoffen gaan hard in de Verenigde Staten. Ook president Bush heeft gezegd dat er minder afhankelijkheid moet komen van buitenlandse olie. De doelstelling is een eigen productie van 7.5 miljard gallons in het jaar 2012. Dus ontwikkelt zich in rap tempo een nieuwe industrie die biodiesel en bioethanol produceert. Abengoa Bioenergy maakt die brandstoffen, in het bijzonder voor transportdoeleinden.
De machines van Tomra Systems uit Noorwegen (koerswinst 41 %) kennen we allemaal. Het zijn de apparaten waar je de lege flessen bij inlevert, of de lege kratjes. De filosofie er achter: maak recycling zo leuk mogelijk. Deze benadering wordt herkend. Laatst bestelde Tesco, een duurzame winkelketen in Groot-Brittannië, maar liefst honderd Tomra Recycling Centres tegelijk. Wat je er ook ingooit, het apparaat herkent het en selecteert het uit. Glas, metaal, papier, plastic. De machine verwerkt de troep meteen. Plastic en aluminium wordt versnipperd, waardoor het volume vijftien keer zo klein is. Glasflessen worden gebroken. Door deze ruimtewinst kan een center maar liefst 20.000 PET-flessen aan, 35.000 blikjes, 10.000 wijnflessen, 2.000 blikken, en twee ton papier en karton.
P+ Webtip: ASN Milieu & Waterfonds
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier