Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
03 oktober 2006

Britse regering wil regenwoud Amazone opkopen

Miliband breng zijn idee deze week naar voren op een internationale top in Mexico. Hij wil de klimaatveranderingen te lijf door de Amazone te veranderen in een internationaal beschermd gebied. De Britten beseffen dat er heikele kanten aan zo'n plan zitten. Wat zullen de voorwaarden zijn op basis waarvan de trotse Brazilianen mee willen werken?
Tom Bade vindt het voorstel "niet verbazingwekkend. Je ziet sowieso dat steeds meer individuen persoonlijk ingrijpen. Paul Feneter van Vlissingen (SHV) kocht met andere zakenlieden toch ook land in Afrika aan, om dat door middel van een wildpark te beschermen? Mandela heeft daar graag aan meegewerkt. Het is zelfs op uitnodiging van Mandela gebeurt! Al dat kleinschalige gefröbel, dat schiet niet op. Al die kleine projectjes. Wat we nodig hebben is een goede zakelijke aanpak. Het moet natuurlijk geen neo-kolonialisme worden. Het moet gaan in samenspraak met de regering en de bevolking. Maar laten wij nu eens accepteren dat echte beslissingen pas genomen worden wanneer er grondposities worden ingenomen. Dat is andere koek dan het maken van een communicatieprogrammaatje, ter bewustwording van iedereen. Gewoon kopen. Dat doen projectontwikkelaars ook, voordat ze met een gemeente in onderhandeling treden over een bouwbestemming. Alleen is dit een aankoop ter bescherming van de planeet. Hulp aan een regering die het nu niet alleen redt. Misschien later wel. Maak dan een plan waarbij je de Amazone later weer overdraagt, als we het broeikaseffect beteugeld hebben."
Ook staatssecretaris Miliband liet weten dat er een groter belang dan het nationale op het spel staat. "De ontbossing is een gigantisch probleem. Elke oplossing, hoe radicaal ook, is het waard om in overweging te nemen." Hij wil overigens niet dat Groot-Brittannië zelf het beheer over de Amazone overneemt. Dat zou hij liever in handen leggen van een internationale organisatie. Een soort VN, die een trust opzet, waarna regeringen, bedrijven en particulieren bomen kunnen gaan kopen. Niet om te kappen, maar om hun CO2 te compenseren. In Engeland loopt trouwens al een multimiljonair rond, Johan Eliasch, die inmiddels aan de uitvoering is begonnen. Hij kocht eerder dit jaar 400.000 hectare regenwoud voor de som van 8 miljoen Britse ponden, omgerekend ruim 11 miljoen euro.
P+ Webtip: Website van Triple E van Tom Bade